Turska gradi ekološki grad, zgrade će grijati sagorijevanjem ljuski pistacija

tačno.net
Autor/ica 19.4.2014. u 09:55

Turska gradi ekološki grad, zgrade će grijati sagorijevanjem ljuski pistacija

Turska planira da sagradi prvi ekološki grad u zemlji, gdje će se zgrade grijati sagorijevanjem ljuski od pistacija, lokalnog proizvoda, saopštili su danas zvanični izvori.

Projekat bi trebalo da bude realizovan na prostoru površine od 3.200 hektara, 11 kilometara od grada Gaziantep, na jugoistoku Turske nedaleko od sirijske granice.

“Planirano je da u ovom gradu živi oko 200.000 ljudi”, izjavila je stručnjak za izgradnju u opštini Gaziantep Seda Muftuoglu Gulec.

Prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, Turska je među četiri najveća proizvođača pistacija u svijetu, zajedno sa Iranom, SAD i Sirijom.

Prošle godine, Turska je izvezla 6.800 tona pistacija, što je donijelo prihod od 80 miliona dolara, podaci su Unije izvoznika na jugoistoku Anadolije.

Prema preliminarnim podacima istraživanja, ljuske pistacija daju kalorijsku vrijednost od 19,26 po kilogramu, što je najodrživiji lokalni izvor energije za ovu provinciju.

Procjena je da je kalorijska vrijednost dovoljna da se zagrije oko 55 hektara javnih objekata. Konačni izvještaj o izvodivosti projekta biće predstavljen u Gradskoj upravi Gaziantepa, narednog mjeseca, prenosi AFP.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 19.4.2014. u 09:55