U 2015. i 2016.: Globalno povećanje temperatura

tačno.net
Autor 15.9.2015. u 10:24

U 2015. i 2016.: Globalno povećanje temperatura

Klimatsko zatopljenje u kombinaciji s prirodnim fenomenima poput aktualnog El Nina, mogli bi rezultirati prosječno puno višim temperaturama tijekom 2015. i 2016., stoji u izvješću što ga je u ponedjeljak objavio Britanski meteorološki ured (Met Office).

“Vrlo je vjerojatno da će 2014., 2015., i 2016. biti među najtoplijim godinama otkad postoje mjerenja na našem planetu“, rekao je profesor u Nacionalnom centru za atmosferske znanosti, Rowan Sutton.

Uzimajući u obzir i istraživanje Met Officea, Suttin je rekao kako je vrlo vjerojatno da se zagrijavanje ponovno ubrza nakon desetljeća relativne vremenske stabilnosti.

Skeptici su informaciju o “pauzi” u povećanju temperature iskoristili kako bi doveli u pitanje klimatske modele, odnosno da bi osporili ulogu čovjeka u globalnom zagrijavanju.

Po izvješću Grupe međuvladinih stručnjaka o klimatskim promjenama (Giec) “stanka” je bila statistička obmana. Smatraju i da su analize bili prilično iskrivljene zbog činjenice da je 1998. bila iznimno topla godina uslijed neuobičajeno snažnih toplih morskih struja u Pacifiku, zbog čega su se sve predstojeće godine činile svježijima.

Istraživanje, čiji je rezultat objavio Met Office, usredotočeno je na El Nino, koji se ponovno pojavio u ožujku i mogao bi biti jedan od najintenzivnijih dosad evidentiranih.

El Nino je oceansko-atmosferska nepravilnost tijekom koje u ekvatorijalnom Pacifiku i duž zapadnog dijela južnoameričke obale vladaju neuobičajeno visoke temperature oceana. Taj fenomen uvjetuje niz različitih klimatskih poremećaja koji direktno zahvaćaju Čile, Peru, Ekvador, a vjerojatno je odgovoran i za mnoge druge prirodne katastrofe koje su pogodile razne dijelove svijeta, prije svega tropski pojas – Indoneziju, Australiju, središnji dio SAD-a.

Topla ekvatorska pacifička struja, za koju se vjeruje da će pridonijeti globalnom zagrijavanju utjecat će lokalno na klimu – u azijskim zemljama i u Australiji bit će više suše. Suprotno tome, oborine bi tijekom jeseni i zime mogle biti obilnije u Kaliforniji, već četiri godine pogođenoj velikom sušom.

Američka agencija za ocean i atmosferu (NOAA) u kolovozu je izvijestila da je prvih sedam mjeseci aktualne godine najtoplijih sedam mjeseci otkad postoje mjerenja, a 2014. je ocijenjena najtoplijom registriranom u zadnjih 135 godina.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 15.9.2015. u 10:24