U brazilskom Amazonu najgori majski požari u poslednjih 18 godina

Beta/AFP
Autor/ica 2.6.2022. u 08:55

U brazilskom Amazonu najgori majski požari u poslednjih 18 godina

Ilustracija: afp

Brazil je u maju zabeležiio najveći broj požara u amazonskoj šumi za taj mesec od 2004. godine, i apsolutni rekord za region savane Serado, pokazuju zvanični podaci objavljeni u sredu.

Sateliti Nacionalnog instituta za svemirsko istraživanje (INPE) zabeležili su 2.287 požara u Amazonu u maju, gotovo dva puta više nego u istom mesecu prošle godine.

To je drugi najrazorniji maj u istoriji za amazonsku šumu, posle rekorda iz 2004. kada je bio 3.131 požar.

U oblasti Serado, savani sa bogatim biodiverzitetom na jugu Amzonije, prošlog meseca zabeležena su 3.578 požara, što nikad nije viđeno u ovo doba godine od 1988. kada je INPE počeo da vodi evideniciju.

Ekolozi signaliziraju da je više šumskih požara i gubitka šuma od dolaska na vlast ekstremnodesničarskog predsednika Žaira Bolsonarra u januaru 2019. godine.

„Ti podaci (za mesec maj) nisu izuzetak, oni su deo tendencije razaranja okoline poslednje tri godine, koja je rezultat namerne politike vlade“, rekao je Maurisio Vojvodić, direktor brazilskog ogranka Svetskog fonda za prirodu (WWF).

On je rekao da Bolsonarova vlada zanemaruje nauku i da će Brazil za to platiti tešku cenu u budućnosti.

Maj nije obično mesec šumskih požara kojih je najviše u avgustu i septembru, usred sušne sezone. To što je u maju već vrlo veliki broj požara, nagoveštava da će 2022. godina biti posebno razorna.

„Ekološka politika“ predsednika Bolsonara je pod kritikom međunarodne zajednice jer on podržava rudarstvo i poljoprivrednu aktivnost u zaštićenim područjima, uključujući i domorodačke teritorije.

Beta/AFP/Danas.rs

Beta/AFP
Autor/ica 2.6.2022. u 08:55