U Londonu postavljene zelene klupe koje upijaju smog

tačno.net
Autor/ica 10.4.2018. u 10:50

U Londonu postavljene zelene klupe koje upijaju smog

Foto: Profimedia

Zagađenost velikih evropskih gradova sve nas zabrinjava, a globalno zagrevanje i veliki broj vozila sve više utiču na kvalitet življenja, zbog čega je London postavio ‘zelene’ klupe koje služe i kao filteri jer upijaju zagađenja iz vazduha.

Kvalitet vazduha u glavnom gradu Velike Britanije je izuzetno loš, a zagađenost u poslednje vreme prelazi granice koje je postavio EU.

Nastojeći da što uspešnije reše problem vlasti Londona odlučile su da postaviti “CityTree” klupe ispred prodavnica organske hrane i popularnih kafića u ulici Glass house koja se nalazi u blizini Pikadilija.

S obzirom na to da je spojena na internet, zelena klupa prikazuje podatke o kvalitetu vazduha, temperaturi, kvalitetu vode i vlažnosti tla. Funkcioniše uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljendioksid, prašinu i plinove iz vazduha.

Sadrži solarne ploče koje je opskrbljuju energijom, a napravljena je od čvrstih materijala da bi bila otporna na moguće udarce vandala.

Zelena klupa proizvedena je u nemačkoj kompaniji Green City Solutions. Iako površinom nije velika, po informacijama proizvođača deluje poput 275 pravih stabala i godišnje može da filtrira do 265 tona ugljendioksida i ostalih čestica.

Osim u Londonu, klupe su ranije postavljene u Hongkongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu.

Proizvođač želi da uvede tehnologiju iz CityTree klupa u zgrade kako bi se u velikim gradovima redovno regulisao kvalitet i temperatura vazduha. Gradske vlasti velikih gradova nadaju se da će uz pomoć nove tehnologije uspeti da ublaže nepovoljan uticaj zagađenja vazduha na zdravlje stanovnika.

nationalgeographic.rs

tačno.net
Autor/ica 10.4.2018. u 10:50