U Sarajevu otvorena izložba #pričajmoozraku

Sanela Gojak
Autor 27.2.2019. u 15:41

U Sarajevu otvorena izložba #pričajmoozraku

Izložbu fotografija #pričajmoozraku upriličila je danas u Sarajevu Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini kako bi dala svoj doprinos svijesti građana naše zemlje o važnosti borbe protiv zagađenja zraka.

Nije novost kada kažemo da građani BiH decenijama unazad udišu najzagađeniji zrak u Evropi, ali to nije razlog da se svakodnevno ne borimo i pričamo o ovom gorućem problemu za sve nas.

Autori fotogafija u kojima dominira sivilo, smog, ali i djeca koja su su zaštićena maskama su građani BiH koj isu koji su bili učesnici u facebook kampanji #pričajmoozraku (#letstalkabooutair) na temu zagađanja zraka.

Pobjednička fotografija ovog takmičenje je fotografija mladog bh. fotografa Kemala Softića na kojoj su prikazane dvije starije građanke Sarajeva dok razgovaraju i šetaju Alejom na Ilidži po zagađenom zraku, naravno. U pozadini fotografije je djevojčica.

– Moja fotografija je nastala na Aleji u nekom zimskom periodu, u mjesecu novembru – kazao je Softić.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg je govoreći o kampanji #pričajmoozraku rekao je da je namjera druženje, susreti a sve u pravcu razgovora o zagađenju zraka u Sarajevu i BiH.

Hagelberg je stava da je potrebno napraviti strategiju kojom bi se riješio problem zagađenja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine zagađenje u BiH može izazvati više od 3.500 prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje.

Vlada Švedske će za poboljšanje kvaliteta zraka u BiH u periodu od 2018. do 2022. godine izdvojiti četiri miliona eura.

Sanela Gojak
Autor 27.2.2019. u 15:41