Ukinute građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Neretvici

tačno.net
Autor 9.8.2021. u 13:05

Ukinute građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Neretvici

Foto: re:wild

Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ukinulo je građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik na rijeci Neretvici.

Iz Aarhus centra BiH oglasili su se na svojoj FB stranici kazavši da su građevinske dozvole ukinute nakon što su iz Ministarstva prostornog uređenja HNK uvažili zahtjeve za reviziju dozvola koje su dostavljene od strane NVO Zeleni Neretva, a koje je pripremio tim Aarhus centra u BiH.

Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” je Kantonalnom tužilaštvu HNK početkom augusta podnijelo krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Općini Konjic zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi. Oni su u svojoj prijavi naveli da je Rješenje o odobrenju za građanje 2018. godine potpisao Esad Omerović, dipl. ing. građevine koji se nalazi na čelu Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic.

Građani su se sredinom juna okupili na Goranskom Polju, općina Konjic, kako bi zaustavili izgradnju malih hidroelektrana, u čemu su i uspjeli jer mašinama nisu dozvolili prolaz. Krajem jula, načelnik Konjica Osman Ćatić je bio na sastanku s Elektroprivredom BiH gdje su razgovarali o daljim aktivnostima na izgradnji ove dvije male hidroelektrane, dogovorivši nastavak gradnje hidroelektrana usprkos protivljenju velikog broj građana. Ćatić je tada rekao da je izgradnja ovih hidroelektrana interes općine Konjic.

tačno.net
Autor 9.8.2021. u 13:05