UN: Do 2030. treba zaustaviti nestajanje tropskih šuma

tačno.net
Autor/ica 25.9.2014. u 10:14

UN: Do 2030. treba zaustaviti nestajanje tropskih šuma

Sudionici summita UN-a o klimatskim promjenama složili su se da će nastojati proširiti uporabu obnovljive energije i prikupiti milijarde dolara pomoći za zemlje u razvoju, pokušavajući time povećati izglede za postizanje širega sporazuma koji bi usporio globalno zagrijavanje.Na jednodnevnom summitu, kojemu je domaćin glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, zadani su ciljevi koji će do 2030. zaustaviti nestajanje tropskih šuma, povećati proizvodnju hrane i do 2030. u prodaji novih vozila povećati na 30 posto udjel automobila na električni pogon.

Ti bi ciljevi trebali pridonijeti pripremi summita u Parizu na kojemu će potkraj 2015. godine 200 zemalja sudionica pokušati postići sporazum koji će usporiti rast emisije stakleničkih plinova. Dosad je taj proces bio usporen jer su se mnoge zemlje usredotočile na povećanje gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta.

Vlade i ulagači rekli su da će do kraja 2015. prikupiti više od 200 milijardi dolara, uključujući 30 milijardi dolara zelenih obveznica komercijalnih banaka i 100 milijardi od skupine razvojnih banaka.

“To će poslužiti kao katalizator u finalizaciji univerzalnoga i važnoga sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu 2015.”, rekao je Ban Ki-moon.

UN je priopćio da će financijska pomoć snažno poduprijeti obećanje koje su bogate zemlje dale 2009. da će do 2020. prikupljati 100 milijardi dolara godišnje kako bi siromašnim zemljama pomogle da se prebace na korištenje obnovljivih izvora energije i prilagode toplinskim udarima, sušama i porastu razine mora.

S druge strane, tridesetak zemalja, među kojima su SAD, i skupina multinacionalnih kompanija zadale su si cilj da će do 2020. prepoloviti gubitak šuma te da će ga do 2030. i potpuno zaustaviti.

“Ovo što se danas poduzelo smanjit će siromaštvo, pojačati sigurnost da će biti dovoljno hrane, poboljšati vladavinu prava, osigurati prava domorodačkom stanovništvu i koristiti zajednicama diljem svijeta”, rekao je Ban Ki-moon.

Među inicijativama da se smanji uporaba fosilnih goriva je i projekt koji će povećati udjel proizvodnje struje iz obnovljivih izvora u 19 zemalja istočne i južne Afrike s 10 na 40 posto do 2030. godine.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 25.9.2014. u 10:14