UN: Rizici zbog izostanka borbe s klimatskim promjenama

tačno.net
Autor 16.5.2019. u 09:43

UN: Rizici zbog izostanka borbe s klimatskim promjenama

foto: RFE/RL

Sve složeniji i učestaliji rizici, od globalnog zatopljenja do zagađenja i epidemija, prijete opstanku čovječanstva ako se ne spriječi njihova eskalacija, upozorili su danas Ujedinjeni narodi.

U dvogodišnjem izvještaju o tome kako se svijet nosi s katastrofama, UN upozorava na “nove rizike” za ljudske živote i imovinu navodeći zagađenje zraka, bolesti, potrese, suše i klimatske promjene.

U 2018. je u svijetu zabilježeno 1.600 katastrofa, od monsunskih poplava u Indiji do šumskih požara golemih razmjera u SAD-u. Iste godine je uslijed katastrofa raseljeno 17,2 milijuna ljudi, a od 2008. godine oko 265 milijuna.

UN smatra da je potrebno uložiti više financijskih sredstava u sprečavanje katastrofa i zaštitu najranjivijih grupa ljudi od posljedica ekstremnih vremenskih pojava.

Izvještaj koje je na 1.800 stranica u tri godine sastavilo međudržavno tijelo Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), temelji se na više od 15 tisuća akademskih radova i istraživanja, a jedna od ključnih ideja je da upozori političare na najbolje načine borbe s klimatskim promjenama.

RSE

tačno.net
Autor 16.5.2019. u 09:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija