UN upozorava na brzi rast globalnih temperatura

Agencije
Autor 8.8.2019. u 14:36

UN upozorava na brzi rast globalnih temperatura

Foto: EPA – Ilustracija

Svijet se suočava s visokim rizikom od suše, šumskih požara, otopljavanja leda i nestabilnim snabdijevanjem hranom.

Temperature zraka porasle su za 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, dvostruko više od globalnog prosjeka koji također uključuje temperaturu okeana, navodi Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) u izvještaju objavljenom u četvrtak u Ženevi, prenose agencije.

U izvještaju „Klimatske promjene i zemljište“ naučnici UN-a upozoravaju kako se svijet suočava s visokim rizikom od suše, šumskih požara, otopljavanja leda i nestabilnim snabdijevanjem hranom.

„Predviđeno je da rizici budu još ozbiljniji s povišenim temperaturama“, navodi se u izvještaju IPCC-a.

Na poljoprivredu, šumarstvo i ostale eksploatacije zemljišta otpada 23 posto emisije stakleničkih plinova izazvanih ljudskom aktivnošću.

U IPCC-u se zalažu za globalnu promjenu ka većoj konzumaciji biljne hrane i manjoj konzumaciji mesa, naglašavajući kako će to smanjiti emisiju stakleničkih plinova od uzgoja stoke i omogućit će da zemljište bude dostupnije za održivi razvoj.

Panel također poziva na napore za suzbijanje bacanja jestive hrane na koju otpada najmanje osam posto emisije stakleničkih plinova izazvane ljudskim aktivnostima.

Limitirani kapacitet zemljišta

Pored toga, IPCC ističe kako bi lokalni farmeri, zajednice i domorodačke grupe trebali biti angažirani u održivo upravljanje svojim zemljištem, uključujući i metode na korištenju organskih materija na povećanju sadržaja ugljika u tlu.

Izvještaj, ipak, upozorava kako bi zemljište moglo imati samo limitirani kapacitet da djeluje kao takozvani upijač ugljika jer će trebati godine da se obnove šume, i zbog toga što su nove šume u riziku da ih prosjeku buduće generacije.

Očekuje se da vodeći političari razmotre zaključke IPCC na Akcionom samitu o klimi 23. septembra u New Yorku.

Oktobra prošle godine je IPCC upozorio kako je limitirano globalno zagrijavanje s prosječnim rastom temperatura od 1,5 stepeni Celzija iznad predindustrijskog nivoa „moguće samo uz dalekosežne promjene bez presedana“.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 8.8.2019. u 14:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija