Uprkos energetskoj krizi Njemačka će ugasiti tri nuklearne elektrane od preostalih šest

tačno.net
Autor 31.12.2021. u 09:52

Uprkos energetskoj krizi Njemačka će ugasiti tri nuklearne elektrane od preostalih šest

foto: Avaz.ba

Njemačka će ugasiti tri nukelarne iako se Evropa suočava s najvećom energetskom krizom ikad, u skladu s planom bivše kancelarke Angele Merkel za postupno ukidanje atomske ernergije.

S obzirom na to da su cijene energije već u porastu i tenzije veće nego ikad između Evrope i ključnog dobavljača plina Rusije, zatvaranje tvornica u Brokdorfu, Grohndeu i Gundremmingenu moglo bi pooštriti pritisak.

Potez će prepoloviti preostali nuklearani kapacitet u Njemačkoj i smanjiti proizvodnju energije za oko četiri gigavata, što je jednako snazi koju proizvodi 1000 vjetrenjača.

Protesti zbog nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine potaknuli su bivšu kancelarku Merkel da započne proces napuštanja nuklearne energije prije nešto više od 10 godina.

Njemačka planira potpuno ukinuti atomsku energiju do kraja 2022. godine, kada će zatvoriti svoje posljednje tri elektrane u Neckarwestheimu, Essenbachu i Emslandu.

Ipak, s obzirom da cijene energije rastu u cijeloj Evropi, trenutak u kojem se gase nuklearne elektrane nije mogao biti gori. Referentna evropska cijena gasa dostigla je 187,78 eura po megavat-satu u decembru, 10 puta više nego na početku godine, a cijene električne energije također rastu.

Taj skok je podstaknut geopolitičkim tenzijama s Rusijom, koja isporučuje jednu trećinu evropskog gasa. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da ograničava isporuke gasa kako bi izvršila pritisak na Evropu usljed tenzija oko ukrajinskog sukoba.

Moskva također želi da progura kontroverzni gasovod Sjeverni tok 2, koji bi trebalo da isporučuje još više ruskog gasa u Njemačku.

tačno.net
Autor 31.12.2021. u 09:52