Velika volonterska akcija čišćenja Spomen-parka Vraca

tačno.net
Autor 5.8.2016. u 12:18

Velika volonterska akcija čišćenja Spomen-parka Vraca

U organizaciji Historijskog muzeja BiH i studentske organizacije AIESEC organizovana je trodnevna akcija čišćenja Spomen-parka na Vracama u Sarajevu, kako bi se taj vrijedni spomenik sačuvao od propadanja.

Spomenik-park Vraca je najveći spomenik u Sarajevu koji se odnosi na Drugi svjetski rat. Nažalost, zbog nebrige nadležnih i prebacivanja odgovornosti, park na Vracama je na rubu devastacije.

“Dovoljan je laički pogled pa da se primijeti da ne postoji nikakva briga o ovom spomeniku. Zbog svega toga bilo je potrebno da se pokrene inicijativa da bi se uredio ovaj važan spomenik. Želimo ukazati na važnost obnove ovog spomenika ili ako ništa zaustavljanja njegovog daljnjeg propadanja. Mi za tri dana ne možemo sve urediti, ali je važno da se u ovaj projekat uključuje što više aktera, a naročito onih koji bi to trebali i raditi”, istakla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Suorganizator ove akcije je i AISEC koji se u projekat uključio u okviru svog projekta “Revolution”.

“Sve ovo je dio AISEC-ovog projekta ‘Revolution’ koji okuplja mlade praktikante iz 13 zemalja s ciljem unapređenja rada nevladinih organizacija i kulturnih ustanova. U septembru očekujemo dolazak novih 25 praktikanata iz 12 zemalja, koji će u našoj zemlji raditi na novim projektima. Na Vracama smo se okupili jer ovom parku želimo vratiti stari sjaj”, istakla je Alma Čolo iz studentske organizacije AISEC.

Prema riječima direktorice Historijskog muzeja BiH, u akciju čišćenja prijavilo se više od 100 volontera, ali je upitno koliko će ih se odazvati u naredna tri dana.

U okviru čišćenja Spomen-parka Vraca bit će postavljena i improvizirana ruka devastiranom spomeniku Žene borca.

klix.ba

tačno.net
Autor 5.8.2016. u 12:18