Visoko radioaktivna voda procurila iz spremnika u Fukushimi

tačno.net
Autor 7.10.2016. u 10:07

Visoko radioaktivna voda procurila iz spremnika u Fukushimi

Foto: Reuters_Shizuo-Kambayashi

Voda visoke radioaktivnosti procurila je iz otpadnog spremnika u nuklearnoj elektrani Fukushima, koja je prije pet godina bila teško oštećena potresom i cunamijem, objavili su u petak japanski mediji.

Oko 32 litre opasnog sadržaja procurilo je kroz pukotinu na spremniku u Fukushima Daiichi nuklearnoj elektrani i pomiješalo se s kišnicom na tlu. Problem je saniran tako što su radnici u elektrani premjestili dio otpadnih voda iz jednog spremnika u drugi, toliko da se razina sadržaja u oštećenom spremniku spustila ispod mjesta na kojem je nastalo oštećenje.

Od marta 2011., kad su u elektrani teško oštećena tri od šest nuklearnih reaktora, u njih je ubrizgavana voda potrebna za hlađenje, a izgrađeno je više od 1000 spremnika u kojima se radioaktivna voda zadržava. No, od gotovo početka procesa postoji problem s istjecanjem vode iz spremnika, koja potom završava u Tihom okeanu.

Prije tri godine japanski premijer Shinzo Abe uvjerio je članove Međunarodnog olimpijskog odbora da je situacija u oštećenoj “nuklearki” pod kontrolom, što je pomoglo Tokiju u dobijanju domaćinstva Olimpijskih igara 2020. godine.

N1

tačno.net
Autor 7.10.2016. u 10:07