Zabilježen novi rekord krčenja prašuma Amazonije u Brazilu

tačno.net
Autor/ica 8.5.2022. u 09:34

Zabilježen novi rekord krčenja prašuma Amazonije u Brazilu

Pogled iz zraka prikazuje trupce koji su ilegalno posječeni iz amazonske prašume u Anapuu, Brazil, 2019. godine. Foto: Nacho Doce/Reuters

Deforestacija prašume Amazonije u Brazilu skočila je na rekordne nivoe tokom mjeseca aprila, sa gotovo dvostrukom količinom šume koja je uklonjena u odnosu da april prošle godine što je alarmiralo ekološke aktiviste.

U prvih 29 dana aprila, deforestacija u regiji pokrila je 1.012,5 kvadratnih kilometara, prema podacima nacionalne svemirske agencije Inpe, objavljeno je u petak, 6. maja. Agencija sakuplja mjesečne podatke od 2015-16.

Podaci iz aprila su već treći rekord ove godine, nakon što je porast deforestacije primijećen u januaru i februaru.

Uništavanje brazilske Amazonije u prva četiri mjeseca ove godine znači povećanje od 69 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Govori se o površini koja je duplo veća od površine grada New Yorka.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. i oslabio zaštitu okoliša. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

“Uzrok ovoga ima ime i prezime: Jair Messias Bolsonaro”, rekao je u izjavi Marcio Astrini, iz brazilske grupe Climate Observatory.

Bolsonarov kabinet uputio je pitanja ministarstvima okoliša i pravosuđa. Ministarstva su u zajedničkom saopštenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekološkog kriminala te da policija i tijela za zaštitu okoliša sarađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Iako je deforestacija već u porastu, Climate Observatory je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim rezulatima iz aprila kada je kišna sezona i teže je pristupiti blatnjavoj šumi.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog ogromne količine ugljen dioksida koji zagrijava klimu planete.

Ane Alencar, naučna direktorka Amazonskog instituta za istraživanje okoliša, rekla je da je očekivala da će krčenje šuma nastaviti da bude u porastu uoči predsjedničkih izbora u oktobru, kao što je bilo u posljednje tri izborne godine u Brazilu. Razlog za to je navela u opreznosti zvaničnika koji paze na raspoloženje birača i generalno manje rade na provođenju zakona. Ipak, ogromni porast deforestacije iz aprila je nazvala “apsurdnim”.

“Čini se da je krčenje šuma postalo institucionalizovano u zemlji kao nešto uobičajeno, uz nizanje rekorda”, rekla je Alencar.

RSE

tačno.net
Autor/ica 8.5.2022. u 09:34