Zagađenje zraka odnese sedam miliona života godišnje

tačno.net
Autor 2.5.2018. u 09:31

Zagađenje zraka odnese sedam miliona života godišnje

Ti podaci su jednaki broju umrlih iz prethodnog istraživanja koje je objavljeno prije dvije godine.

Nivo zagađenja zraka i dalje je na veoma opasnom nivou u mnogim dijelovima svijeta. Prema najnovijim podacima, svaka deveta od deset osoba udiše zrak koji sadrži visok nivo zagađivača.

Više od 90 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem zraka dešava su u zemljama srednjeg ili niskog standarda, većinom u Aziji i Africi, a za njima slijede neke zemlje istočnog Sredozemlja, Evrope i dvije Amerike, prenosi DPA.

“Zagađenje zraka prijeti svima, ali najsiromašniji i oni najmarginalizovaniji snose najveći teret”, rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Neprihvatljivo je da više od tri milijarde ljudi, većinom žena i djece, i dalje udišu smrtonosna isparenja i dim svaki dan koristeći zagađene peći ili energente u svojim kućama. Ako ne preduzmemo hitne mjere po pitanju zagađenja zraka, nikada nećemo postići cilj održivog razvoja”, rekao je on.

Prema istraživanjima SZO, zagađenje zraka je ključni faktor rizika za neprenosive bolesti, uzrokujući jednu četvrtinu odnosno 24 posto svih smrtnih slučajeva od bolesti srca, 25 posto od moždanog udara, 43 posto od plućnih bolesti i 29 posto od raka pluća.

tačno.net
Autor 2.5.2018. u 09:31