Dan planete Zemlje

Zdrava planeta nije opcija, ona je nužnost

Elmedina Šabanović
Autor 22.4.2021. u 14:29

Zdrava planeta nije opcija, ona je nužnost

Foto: Pixabay

Dan planete Zemlje obilježava se svakog 22. aprila i jedinstvena je prilika da se podsjetimo važnosti očuvanja i zdravlja naše planete – štiteći sve ekosisteme, štitimo i očuvanje života na planeti. Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje usredotočena je na prirodne procese, nove zelene tehnologije i inovativna razmišljanja koja mogu obnoviti svjetske ekosisteme.

Od razornih požara, ekstremnih vrućina i suša, poplava, zagađenja zraka, voda i zemljišta, do pandemije koronavirusa koja negativno utječe na zdravlje svjetskog stanovništva, ali i zdravlje našeg ekosistema, svjedoci smo svakodnevnog „poziva upomoć“ koji nam upućuje planeta Zemlja.

ZNAČAJ DANA PLANETE ZEMLJE

Dan planete Zemlje prvi put je obilježen 1970. godine, kada je 20 miliona ljudi širom SAD-a izašlo na ulice protestirajući protiv degradacije okoliša. Proteste je izazvalo izlijevanje nafte u Santa Barbari 1969. godine, ali i drugi problemi poput smoga i zagađenih rijeka.

Protesti 1970. godine u Philadelphiji, foto: AP

Tokom sljedećih pola stoljeća, Dan planete Zemlje nastavio je igrati važnu ulogu u ekološkom aktivizmu.

Značajni Pariški sporazum, koji okuplja gotovo 200 zemalja u postavljanju zajedničkog cilja za smanjenje globalnih emisija stakleničkih plinova, potpisan je na Dan planete Zemlje 2016. godine.

Prema stranici earthday.org, Dan planete Zemlje ima za cilj “izgraditi najveći svjetski ekološki pokret za poticanje promjena za ljude i planetu.” Misija pokreta je “diverzificirati, educirati i aktivirati ekološki pokret širom svijeta.”

Ujedinjene nacije su 2009. godine ovaj dan proglasile i „Internacionalnim danom majke Zemlje“. Prema UN Dan majke Zemlje obilježava se kako bi podsjetio svakoga od nas da nam Zemlja i njezini ekosistemi pružaju život i hranu. Na ovaj dan se također prepoznaje kolektivna odgovornost, na koju se poziva Deklaracija iz Rija 1992. godine, za promicanje harmonije s prirodom i Zemljom radi postizanja pravedne ravnoteže između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija čovječanstva.

Dan planete Zemlje pruža priliku za podizanje svijesti javnosti širom svijeta o izazovima vezanim za dobrobit planete i sav život koji ona podržava.

TEMA DANA PLANETE ZEMLJE 2021.

Prema earthday.org, tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje usmjerena je ka prirodnim procesima, novim zelenim tehnologijama i inovativnom razmišljanju koji mogu obnoviti svjetske ekosisteme.

„Na ovaj način, tema odbacuje mišljenje da su ublažavanje ili prilagodba jedini načini za rješavanje klimatskih promjena. Na svakome od nas je da obnovimo Zemlju ne samo zato što nam je stalo do prirodnog svijeta, već zato što tu živimo. Svima nam je potrebna zdrava Zemlja za podršku našim poslovima, sredstvima za život, zdravlju, preživljavanju i sreći. Zdrava planeta nije opcija – ona je nužnost“, stoji u saopćenju.

Ove godine se paralelno 22. aprila odvija sedam glavnih događaja povezanih s klimom, uključujući Samit lidera o klimi čiji su domaćini Sjedinjene Američke Države.

U svojoj poruci javnosti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kazao je da nesmotreno pljačkamo zemljine resurse, iscrpljujemo njen divlji svijet te da tretiramo zrak, kopno i more kao deponije.

Foto: Pixabay

„Ključni ekosistemi i prehrambeni lanac gurnuti su na ivicu kolapsa. Ovo je samoubistvo. Moramo okončati naš rat protiv prirode i pomoći joj da ozdravi.“

Generalni sekretar rekao je da okončanje ovog rata protiv prirode poziva na “hrabru klimatsku akciju” kako bi se ograničio porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Kazao je da su potrebni i jači koraci za zaštitu biološke raznolikosti i smanjenje zagađenja i otpada.

Elmedina Šabanović
Autor 22.4.2021. u 14:29