Zeleni forum: Nuklearna centrala Krško opasnost je za sve okolne države

tačno.net
Autor 4.4.2014. u 10:40

Zeleni forum: Nuklearna centrala Krško opasnost je za sve okolne države

Zelene stranke iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije protiv dogradnje bloka u Krškom

Centralni politički forum Alpe-adria  kojeg sačinjavaju zelene stranke Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske organizirao je u Zagrebu okrugli stol na kojem su izneseni argumenti protiv dogradnje još jednog bloka Nuklearne centrale (NC) Krško u Sloveniji, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Josip Anton Rupnik, predsjednik hrvatske stranke Zeleni savez, prenio je svoje zadovoljstvo zbog uspjeha referenduma u Austriji i Italiji kojima je zabranjena gradnja nuklearnih centrala na njihovom području. Rupnik je naglasio kako je preostalo provesti takve referendume u Hrvatskoj i Sloveniji, koji bi bili posebno značajni za Zagreb jer se nalazi u neposrednoj blizini Krškog.

„Želimo poručiti da u Hrvatskoj ima dovoljno izvora energije, a izgradnju još jednog bloka u Krškom treba jednostavno blokirati, jer je okolni teren problematičan i postoji opasnost da se dogodi potres i ponovi Fukushima ili Černobil“, poručio je Rupnik i upozorio na neostvarena obećanja Hrvatske elektroprivrede u Plominu, u Istri, kao i na investitorsko „pranje ruku od odgovornosti“ za nuklearni otpad i zatvorene nuklearne centrale.

Pavle Kalinić, pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, naglasio je kako je elektrana Krško građena zajedničkim snagama Slovenije i Hrvatske, te kako je Hrvatska preuzela odgovornost zbrinjavanja nuklearnog otpada, što još uvijek nije riješeno pitanje. Kalinić je ukazao na Fukushimu i Černobil, pritom istaknuvši kako Hrvatska i Slovenije nisu sile kao Japan i Sovjetski Savez i da se s eventualnim problemom curenja radijacije nisu u stanju nositi. Iznio je opasnost i sigurnosni problem Krškog za Zagreb koji se nalazi Savom nizvodno i do kojega teče voda kojom se reaktori hlade. Zagreb je, rekao je Kalinić, u većoj opasnosti od Ljubljane, ali poručio da je Krško problem svih okolnih zemalja.

Na okruglom stolu istaknute su alternativne mogućnosti dobivanja energije; vjetroelektrane, vodotokovi i solarni kapaciteti.

Zeleni forum inzistira da se u cijenu svih neekoloških projekata uračuna zaštita od zagađenja, što bi uvelike smanjilo isplativost takvih projekata. Zeleni iz 4 susjedne države zalažu se za pravo građana na referendum kojim bi se odlučivalo da li ili ne graditi nuklearne i termo-centrale. Traže od Grada Zagreba da zastupa ideju Foruma o referendumu pred Saborom.

Zeleni udruženi u Forum Alpe-adria potpisali su ovom prigodom zajedničku rezoluciju koju će uputiti u sabor te tražiti pravo građana na referendum o pitanju nadogradnje bloka u nuklearnoj centrali Krško.

AA

tačno.net
Autor 4.4.2014. u 10:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija