Zvaničnici: Sibiru prijeti ‘ekološki Černobil’

Agencije
Autor 26.7.2019. u 11:48

Zvaničnici: Sibiru prijeti ‘ekološki Černobil’

Foto: Siberian Times

Upozorava se kako bi havarija u napuštenoj tvornici hemikalija mogla napraviti katastrofu ravnu onoj iz 1986.

Ruski državni zvaničnici upozorili su kako bi napuštena tvornica hemikalija u Sibiru mogla izazvati ekološku katastrofu poput one koja se desila 1986. godine u nuklearnom postrojenju u Černobilu ukoliko se ne poduzmu hitne akcije, prenosi agencija Reuters.

Postrojenje Usoljehimprom, koje je proizvodilo hlorin i druge hemikalije u ruskoj regiji Irkutsk, napušteno je 2017. godine kada je kompanija bankrotirala, navode ruske novinske agencije.

No, tvornica i dalje sadrži veliki broj toksičnih supstanci, navela je šefica državne agencije za kontrolu okoliša Rosprirodnadzor Svetlana Radionova, piše Siberian Times.

Kako prenosi agencija Reuters, ona je kazala kako je nedavno posjetila postrojenje u Irkutsku gdje je, između ostalog, pronašla brojne bunare ispunjene naftnim otpadom koji bi mogli s vremenom pući i ispustiti otrovne hemikalije u Angaru, veliku sibirsku rijeku.

„Ovo je u biti teritorija okolišne katastrofe. Moramo odmah djelovati inače bi mogli dobiti ‘ekološki Černobil’“, istakla je u intervjuu za list Izvestia koji je blizak Kremlju.

Nuklearni oblaci nad Evropom

Nuklearna katastrofa u Černobilu aprila 1986. godine najgora je nuklearna nesreća koja je pogodila svijet. Primorala je desetke hiljada osoba na evakuaciju i razaslala oblake nuklearnog materijala širom Evrope.

„Niko ne zna tačno šta se tamo (u sibirskom postrojenju) nalazi“, rekla je Radionova i dodala kako je vidjela velike količine ostataka žive koji se moraju neutralizirati, te rezervoare (od kojih su neki pod velikim pritiskom) sa opasnim i nepoznatim hemikalijama.

„Ovo je ogromno, hemijski opasno postrojenje koje se nalazi u polurazrušenom stanju. Njegovi neodgovorni vlasnici su iscrpili sve ono što im je trebalo i bilo od koristi, a potom ga ostavili“, dodala je ona.

Vlasnici tvornice još nisu odgovorili na optužbe, dodaje agencija Reuters.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 26.7.2019. u 11:48