BH filmu “Rus” dodjeljeno Posebno priznanje na 11. ZagrebDox-u

tačno.net
Autor 2.3.2015. u 14:04

BH filmu “Rus” dodjeljeno Posebno priznanje na 11. ZagrebDox-u

U subotu, 28. februara, u sklopu završne ceremonije 11-tog izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima iz cijeloga svijeta. Posebno priznanje u Regionalnoj konkurenciji dobio je bosanskohercegovački film „Rus“, u režiji Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića.

Tom prilikom članovi žirija, u sastavu Heino Deckert, Marius Lacob i Ivana Simić Bodrožić, su istakli:

„Originalnim načinom na koji je ispričana pojedinačna, tragična ljudska sudbina pomalo se otkriva kako redatelj zahvaća puno šire i dublje ovaj prostor poigravajući se s fikcijom, psihodramom i nepoznatom stranom poznatog redatelja kroz priču njegova sina.“

Film Rus je nastao u koprodukciji Deblokada i Živa Produkcija.

Na ovogodišnjem izdanju ZagrebDoxa, 22.02. – 01.03., prikazano je 150 filmova iz samog vrha svjetske i regionalne dokumentarne produkcije.

Publika festivala je imala priluku pogledati ostvarenja najpriznatijih redatelja kao što su: Christian Frei, Kim Longinotto, Jesse Moss, Orlando von Einsiedel, Želimir Žilnik, John Maloof i dr.

Sinopsis filma:

 

RUS je priča o čovjeku koji je u potrazi za ljubavlju tokom cijelog života i ta ga potraga vodi u život pun uzbuđenja i drame na kraju prošlog stoljeća i početkom novog stoljeća. Od dječaka izloženog psihičkim i fizičkim torturama od strane njegovog oca, uspješnog i priznatog člana društva, on postaje narkoman i provalnik, od mladića koji se liječi u klinici za ruske veterane iz austrougarskog rata do ruskog milionera, čovjeka koji odlučuje o ljudskim sudbinama.

Tagovi:
tačno.net
Autor 2.3.2015. u 14:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija