DVANAESTOGODIŠNJI BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL (BHFF™) U NEW YORKU

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 16:09

DVANAESTOGODIŠNJI BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL (BHFF™) U NEW YORKU

Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) objavio je finalnu selekciju filmova za dvanaestogodišnji festival. Ukupno je odabrano 14 filmova, od kojih su četiri igrana, četiri kratkometražna i šest dokumentarnih. Festival će se održati od četvrtka do subote, 21. do 23. maja u Tribeca Kinu u Njujorku.

Ovogodišnji program nudi tematski širok izbor filmova od znamenitih evropskih režisera, uključujući dvije dugometražne dramske komedije, Otok ljubavi i Kvintet, krimi dramu Reket, te omnibus dugometražni film kao posveta gradu Sarajevu, Mostovi Sarajeva. Izbor dokumentarnih filmova će se pozabaviti temom inspirisanom stogodišnjicom početka Prvog svjetskog rata u filmu Atentat u Sarajevu, temom povratka bh. izbjeglica u domovinu u filmovima Zla krv i Lijepo selo, te analitičkom disekcijom rada Haškog tribunala pred dvadesetogodišnjicu Dejtonskog sporazuma u filmu U potrazi za istinom na Balkanu. Dokumentarac Dragi Lastane! poklanja pažnju pričama iz djetinjstva iz doba odrastanja u bivšoj Jugoslaviji dok će se višenagrađivani film Kokoška dotaći iste teme odrastanja u vrijeme ratnog doba. Film Na rubu je esejistički portret Sarajeva i prikazuje promjene u gradu koje su se desile 2014. godine. Ostali kratkometražni filmovi uključeni u program ove godine će se dotaći tema porodičnih vrijednosti i problema u filmovima Autić i Milost, dok će film Iskupljenje pokazati snagu opraštanja.

Ovogodišnji BHFF je primio preko 40 filmskih prijava iz cijeloga svijeta. Filmovi koji su odabrani za finalni program predstavljaju širok spektar talenata i tema iz sljedećih zemalja: Bosna i Herzegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Lebanon, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švicarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, i Sjedinjene Američke Države.

Kompletan PROGRAM i ULAZNICE su DOSTUPNI ODMAH na http://www.bhffnyc.org/program.html. Karte za jedan filmski blok su $15 i mogu se kupiti od SADA do četvrtka, 21. maja, 2015. godine, do 15:00 sati ET. Svi filmovi imaju engleske titlove.

Kratki pregled programa:

Četvrtak, 21. maj, 2015.
Blok 1: 19:00 sati – Kokoška | Dragi Lastane!
Blok 2: 21:00 sati – Autić | Otok ljubavi

Petak, 22. maj, 2015.
Blok 3: 19:00 sati – Zla krv | Lijepo selo
Blok 4: 21:00 sati – Na rubu | Mostovi Sarajeva

Subota, 23. maj, 2015.
Blok 5: 16:00 sati – Sarajevski atentat
Blok 6: 17:00 sati – U potrazi za istinom na Balkanu
Blok 7: 18:30 sati – Milost | Kvintet
Blok 8: 20:30 sati – Iskupljenje | Reket

Filmovi koji će se prikazati na BHFF-u također ulaze u natjecaj za nagrade žirija i publike.

Ove godine, žiri BHFF-a čine Pamela Hogan i Almin Karamehmedović. BHFF će objaviti trećeg člana žirija u narednim danima.

Žiri će dodijeliti sljedeća priznanja: nagradu BHFF žirija za najbolji dokumentarni film; nagradu BHFF žirija za najbolji kratkometražni film; i nagradu BHFF žirija za najbolji dugometražni film. Filmovi nominovani za nagradu žirija su oni koji su prikazani na BHFF-u 2015. god. i snimljeni 2013., 2014. ili 2015. god.

Kao i prijašnjih godina, publika će također odabrati jedan film u bilo kojoj kategoriji za nagradu BHFF publike za najbolji film. Svi članovi publike koji prisustvuju prikazivanju imati će mogućnost da glasaju za svoj najdraži film na dvanaestogodišnjem Bosanskohercegovačom Film Festivalu. Vidimo se na festivalu!

Za dodatne informacije i kompletan program, posjetite web stranicu na http://www.bhffnyc.org.

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 16:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija