Meksički reditelj Inarritu dolazi na Sarajevo Film Festival

Agencije
Autor 31.7.2019. u 14:07

Meksički reditelj Inarritu dolazi na Sarajevo Film Festival

Foto: EPA

Jednom od najuspješnijih i najcjenjenijih filmskih autora današnjice bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva, nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Meksički redatelj, producent i scenarist Alejandro Gonzalez Inarritu, jedan od najuspješnijih i najcjenjenijih filmskih autora današnjice, gost je ovogodišnjeg, 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), gdje će mu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 16. do 23. kolovoza, izrazio je zadovoljstvo što SFF odaje priznanje autoru koji svaki put iznova odvažno pomiče granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče.

“Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta”, izjavio je.

“Radujemo se što ćemo imati priliku ugostiti ga na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručiti mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos povijesti filmske umjetnosti, s bezvremenskim, nagrađivanim klasicima koje radi od početka svoje karijere’’, dodao je Purivatra.

Alejandro Inarritu (1963.), poznat je po pronicljivim i univerzalnim pričama o ljudima, što je pokazao već s ranim radovima kojima je osvojio svjetsku filmsku kritiku i publiku.

Nominovan za Oscara, nagrađivan u Kanu

Njegov redateljski prvijenac “Pasja ljubav”, premijerno je prikazan u programu Tjedna kritike filmskog festivala u Cannesu 2000.,  te je bio nominiran za Oscara.

Nakon toga snima filmove “21 gram” i “Babel”, koji je imao čak sedam oskarovskih nominacija, a u Cannesu je i osvojio nagradu za režiju.

Uslijedio je film “Beautiful”, koji je 2010. prikazan u konkurenciji festivala u Cannesu.

Inarritu je prvi latinoamerički filmski autor u povijesti nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najboljeg redatelja i najboljeg producenta, te je prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu.

Za film “Birdman” 2015.  je dobio čak tri Oscara – za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij, a godinu dana kasnije s filmom “Povratnik” drugog uzastopnog Oscara za najboljeg redatelja.

Napravio je i VR instalaciju Carne Y Arena (Virtualno prisutni, fizički nevidljivi) koja je 2017. predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu.

Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñarrituu je za taj projekt dodijelio posebnog Oscara

Slavni redatelj u Sarajevu će održati masterclass, a priredit će se i posebna projekcija njegovog filma “Birdman”, najavljeno je sa SFF-a.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 31.7.2019. u 14:07