Requiem for Pinocchio: Američka nagrada za najbolji kratki animiran film u rukama Berina Tuzlića

tačno.net
Autor 31.3.2016. u 14:47

Requiem for Pinocchio: Američka nagrada za najbolji kratki animiran film u rukama Berina Tuzlića

„Requiem for Pinnochio“, bosanskohercegovačkog animatora i strip crtača, Berina Tuzlića osvojio je nagradu za najbolji kratki animirani film na Filmskom festivalu „Best Shorts“ u Kaliforiniji. U istoj kategoriji, iza “Requiema for Pinocchio” ostali su animirani filmovi autora koji predstavljaju USA i Katar.

Film je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice te je financiran od bosanskohercegovačkog i crnogorskog fonda za kinematografiju. ‘Requiem for Pinnnochio’ temu indoktrinacije djece u odgoju prikazuje na simboličan način smeštajući ju u Sarajevo u kojem se lome globalna previranja.

Muziku filma potpisuje Haris Ljumanović, montažu Sanel Preljević, scenarij Naida Lindov prema priči Berina Tuzlića, a animaciju Adnan Halvadžija, Dženana Haračić, Velid Agović, Darko Dacović, Esmir Prlja i Berin Tuzlić.

Promocija kratkog animiranog filma održat će se 8. aprila u Beogradu, 15. aprila u Zagrebu i tjedan dana kasnije u Skopju. Svoju premijeru „Requiem for Pinocchio“ doživio je 18. marta u Podgorici gdje je u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“ Tuzlić predstavio i svoje druge radove.

Trailer „Requiem for Pinocchio“

Službena stranica rezultata Festivala „Best Shorts“

tačno.net
Autor 31.3.2016. u 14:47