Tim Roth prima nagradu ‘Počasno srce Sarajeva’

Agencije
Autor 20.8.2019. u 11:37

Tim Roth prima nagradu ‘Počasno srce Sarajeva’

Foto: EPA 

Glumački talent Tima Rotha prepoznao je Quentin Tarantino, te mu povjerio uloge u nekoliko svojih filmova.

Britanski glumac i redatelj Tim Roth primit će večeras, na posebnoj svečanosti u okviru 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), nagradu “Počasno srce Sarajeva” za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti, javlja Anadolija.

Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u Ljetnom kinu Raiffeisen, a on će prethodno prošetati i crvenim tepihom SFF-a.

Predviđeno je i da Roth održi Masterclass u kinu Meeting Point, potvrđeno je iz Sarajevo Film Festivala.

“Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu”, objavio je SFF.

Glumački talent Tima Rotha prepoznao je Quentin Tarantino, te mu povjerio uloge u nekoliko svojih filmova.

Za ulogu u filmu Rob Roy 1996. godine bio je nominiran za Zlatni globus i Oscar u kategoriji najbolji sporedni glumac.

‘Počasno srce Sarajeva’ i za Isabelle Huppert

Prethodno je “Počasno srce Sarajeva” dodijeljeno i i francuskoj glumici Isabelle Huppert, također za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Zahvaljujući se na priznanju, Huppert je rekla kako je “istovremeno i ganuta i ponosna”, javila je Fena.

Huppert je slavna filmska i kazališna glumica. Tokom karijere duge pet desetljeća surađivala je sa slavnim redateljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima PijanisticaBijela robaOnaGreta i mnogim drugim.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Priča o ženama i Ceremonija.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 20.8.2019. u 11:37