Pozdrav planinama – Čvrsnica, Vran, Prenj

Sonja Marić
Autor 26.10.2020. u 16:46

Pozdrav planinama – Čvrsnica, Vran, Prenj

I Prenj stoji – sav je
Od jednog komada;
Krvav je, kad sunce
U maglu zapada;
U jesenje dane
Kao žuč se žuti,
Grozan kad prozbori
Strašan kada šuti.

Vladimir Nazor, 1943.g.

Čvrnica je treća planina po visini u Bosni i Hercegovini. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine i ujedno s najvećim vrhom u Hercegovini (Pločno 2228nm). Čvrsnica se nalazi u općinama: Posušje, Jablanica i Mostar, a također je i sastavni dio Parka prirode Blidinje. Zbog neobične ljepote njenog prirodnog okoliša redovito je odredište planinara iz zemlje i cijele regije. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i nešto niža Vran-planina, visine 2074 m/nv koja se nalazi u području općine Tomislavgrad istočno od tog grada, na pola puta do Jablanice, južno od Ramskog jezera. Ime Vran planine povezuje se s tamnim izgledom kada se gleda iz Polja dok pastirske priče kažu da je Vran dobio ime po jatima vrana koje su nastanjivale podnožje ove planine.

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana.

Prenj-Planinski masiv u Hercegovini  smješten je u središnjem dijelu Dinarida. Jedna je od najljepših i najatraktivnijih planina u Bosni i Hercegovini. Planinari ga često nazivaju “Bosanski Himalaji”. Najviši vrh je Zelena glava koji je visok 2103 m, četvrti u BiH. U podnožju planine su tri grada: Mostar, Konjic i Jablanica.

Snimila: Sonja MarićSonja Marić
Autor 26.10.2020. u 16:46