Angkor Thom: Posljednji veliki glavni grad Kmerskog Carstva, Kambodža

tačno.net
Autor 5.9.2015. u 11:13

Angkor Thom: Posljednji veliki glavni grad Kmerskog Carstva, Kambodža

Angkor Thom (doslovno “Veliki grad”) je posljednji i najdugovječniji glavni grad Kmerskog Carstva koji se prostire na 9 km kvadratnih, a koji je na vrhuncu moći imao oko 80.000-150.000 stanovnika. Osnovao ga je kralj Jayavarman VII. koncem 12. stoljeća kojeg su često opisivali kao mladoženju, a grad kao njegovu ženu.

Izgrađen je dijelom kao reakcija na iznenadne pljačke na Angkor. Kralj Jayavarman VII je odlučio da njegovo carstvo nikad neće biti ranjivo, pa je oko grada podigao zidine visoke osam metara, a iza njih prokopao masivne jarke kako bi zaustavio napadače. Zid ima na svakom ćošku kule koje su služile kao svetišta, nekoliko ulaza, a iznad njih ogromna lica isklesana od kamena.

Angkor-Thom-1

U gradu se nalazi više značajnih istorijskih objekata i hramova, a najznačajniji je hramski kraljevski kompleks Bayon koji se nalazi u samom središtu grada. Ostale značajne građevine skupljene su oko “Pobjedničkog trga”, među njima i Terasa slonova, Terasa kralja gubavca, Khleangzi (“skladišta”), Vimeanakas (“Nebeski hram”), Preah Palilay…

Angkor Thom je 1992. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Angkor-Thom-2

Angkor-Thom-3

Angkor-Thom-4

Angkor-Thom-5

Angkor-Thom-6

Angkor-Thom-7

Angkor-Thom-8

Angkor-Thom-9

pixelizam.com

tačno.net
Autor 5.9.2015. u 11:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija