Deset NAJ spomenika Evrope prema mišljenju turista. Karlov most porazio Koloseum

tačno.net
Autor/ica 14.6.2015. u 13:41

Deset NAJ spomenika Evrope prema mišljenju turista. Karlov most porazio Koloseum

Foto: Flickr

Karlov most se probio među deset najposjećenijih istorijskih znamenitosti u Evropi na tabeli koju je sastavio turistički web TripAdvisor. Ostavio je za sobom naprimjer slavni rimski Koloseum ili londonski Tower. Na listi znamenitosti cijelog svijeta završio je na 16. mjestu a porazio je Veliki kineski zid ili operu u Sidneju.

Autor: Petra Škraňková
Preveo: Ešref Zaimbegović

TripAdvisor je najveći tutistički web na svijetu a iz podataka koji ima na dispoziciji od svojih korisnika, redovito sastavlja razne rang liste. Ljudi na webu ne ocjenjuju samo hotele i usluge u mjestu, nego i istorijske spomenike, prirodne ljepote ili mjesta sa lijepim plažama.

Za izračunavanje se koristi specijalni algoritam koji ocjenjuje korisničke recenzije, njihov broj i cjelovitost ocjene.

Iz priloga koji su se na webu objavili za poslednijh pola godine sastavili su tabelu 25 najljepših i najpreporučivanijih spomenika u Evropi i u cijelom svijetu. Na obje tabele objavljuje se Karlov most kao jedini predstavnik iz zemalja bivšeg istočnog bloka.

prague-charles-bridge-tower

Karlov most – foto: FLickr

Trojku NAJ spomenika dopunjuju vatikanska bazilika sv. Petra i katedrala u Milanu. Dva predstavnika u desetki ima i Francuska, Eiffelov toranj i katedralu Notre-Dame, koja je preklani proslavila 850. godišnjicu i dobila nova zvona. Najveći interes prema ovoj listi turisti imaju za katedralu Svete obitelji u Barceloni, Sagrada Familia. Gradi se već preko 130 godina a još uvijek nije dovršena. Krasno arhitektonsko djelo trebalo bi biti završeno 2026. godine kada će se obilježavati stota godišnjica smrti njenog autora Antonija Gaudija. Po završetku će imati 18 tornjeva. Najviši od njih imaće 170 metara čime će prevazići do sada najvišu katedralu na svijetu u njemačkom Ulmu koja je visoka 161, 5 metara.

TOP 10 Evrope

1. Katedrala Sagrada Familia u Barceloni
2. Bazilika sv. Petra u Vatikanu
3. Milánska katedrala

4. Eiffelov toranj u Parizu

5. Hram Uskrsnuće Isusa Krista u Petrogradu
6. Katedrala Notre-Dame u Parizu

7. zamak Alhambra u Granadi, Španija
8. džamija Aja Sofija, Istanbul, Turska
9. Karlov most, Prag
10. Trg Grande-Place u Briselu, Belgija

Do desetke najupečatljivijih znamenitosti ušlo je sedam hramova i katedrala a ostale tri su toranj, trg i Karlov most. Turisti iz cijeloga svijeta oduševljeno opisuju uglavnom istorijsko okruženje i dahoduzimajući pogled na malostranske krovove i zamak. Neke iznenađuje da je most popunjen statuama svetaca, kad su u turističkom vodiču pročitali da je Češka Republika najateističkija zemlja na svijetu (računajući na broj stanovnika).

karlov-most

Karlov most, foto: Flickr

Za drugim najstarijim češkim mostom (prvi je Kameni most u Pisku) zaostale su u ocjenama turista na TripAdvisoru slavni spomenici iz mnogo većih mjesta. Na 11. mjestu je londonski Tower, na 14. rimski Koloseum a na 15. njegov sto godina stariji susjed Panteon. Na koncu tabele 25 spomenika su bečki Schönbrunn, Akropolis u Atini, Reichstag u Berlinu ili moskevski Crveni trg.

NAJ spomenici svijeta za 2015. godinu

1. Angkor Vat, Kambodža
2. Machu Picchu, Peru
3. Tadž Mahal, Indija
4. Velika džamija, SAE
5. Sagrada Familia

U izboru 25 najpopularnijh spomenika cijelog svijeta za ovu godinu završio je Karlov most na 16. mjestu. Turistima se dopada više nego Veliki kineski zid, Linkonov spomenik u Vašingtonu, najviši toranj svijeta Burdž Chalífa u Dubajiu, opera u Sidneju ili toranj Petronas Tower u Kuala Lumpuru, gdje se snimao i jedan dio James Bonda.

Najzanimljivijim spomenikom za ovu godinu je prema turistima kambodžanski hram Angkor Vat. Najveći i najbolje održani hram cijele oblasti potiče sa početka 12. stoljeća a cijelo vrijeme je ostao značajnim religioznim centrem, na početku hinduističkim a zatim budističkim. To je simbol Kambodže a možete ga naći i na zastavi te zemlje.

najlepsa-dzamija-pokojnog-seika-zajeda-bin-sultana-el-nahjana-1359562228-260897

Velika džamija u Abu Dabiju, foto: Google

Dvojka na tabeli NAJ spomenika cijelog svijeta pripada starom mjestu Inka Machu Picchu u Peruu a zatim dolazi spomenik ljubavi Tadž Mahal na sedmometrovom postolju iz bjeloga mramora. Za njima je Velika džamija bivšeg vladara Ujedinjenih arapskih emirata šeika Zayeda koja se označava kao Tadž Mahal 21. stoljeća. U prvu desetku ušle su i tri evropske znamenitosti, hram Sagrada Familia u Barceloni, bazilika Svetog Petra u Vatikanu i milanska katedrala.

idnes.cz

tačno.net
Autor/ica 14.6.2015. u 13:41