Dobre i loše strane novog biciklističkog koridora u Londonu

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 14:26

Dobre i loše strane novog biciklističkog koridora u Londonu

Postoji mnogo stvari koje bih učinio da sam gradonačelnik Londona. Osim ulaganja u potpunu biciklističku rutu istok-zapad i sjever-jug, obavezno bih snabdijevao za pješake i bicikliste pristojnu infrastrukturu kad god bi se cesta obnavljala. Pružanjem potpuno dovršenih ruta i garantirajući buduću infrastrukturu, London bi brzo imao bolju mrežu za bicikla i nastavio bi je graditi tijekom vremena (za vašu informaciju ne planiram se kandidirati).

Prije nekoliko mjeseci sam išao gledati započete radove na biciklističkoj stazi u Bethnal Green-u. Biciklističke staze se nalaze s obje strane ceste i vrlo su kratke. Zapitao sam se je li moj dom u Borough  Tower of  Hamlets usvajao pristup slagalice s malo infrastrukture u isto vrijeme?

Kada su biciklističke staze otvorene moja pitanja su krenula u drugom smjeru. Postoje neki pravi nedostaci u dizajnu za biciklističke staze, kao što je i bilo objavljeno preko blogova i tradicionalnih medija. Međutim nisu svi loši. Odlučio sam se provozati stazom da prikažem dobre i loše strane ovih staza.

Ako se vozite u smjeru istok-zapad prema gradu dočeka vas biciklistička staza s ceste u zavoju u nastajanju. Tu je kratka bitva samo da osigura da se automobili ne parkiraju na pločnik. Bitva je previše blizu za udobnost i linija od biciklističke staze je malo preoštra, ali to je prihvatljiv ulazak. Imajte na umu područje zasađenog bilja s desne strane staze na samom ulasku.

Nažalost, zaštita zasađenog bilja ne traje veoma dugo te biciklističke staze se brzo nađu odmah u zoni vrata. Svaki vozač ili putnik otvara svoja vrata bez gledanja je li netko prolazi na biciklu, što postaje veoma rižično. Pločnik je veoma širok, znači da pješaci ne moraju koristiti prostor predviđen za bicikliste.

Stazama brzo dođe kraj kako se staza spušta do razine ceste onda bicikla bivaju izbačena na cestu. Područje zasađenog bilja s desne strane pruža vozačima priliku da vidje kako biciklisti izlaze te ih sprječava da se okreću blizu kolnika prebrzo. To je relativno siguran način izlaska.

Okrenimo se odmah na drugu stranu ceste i krenimo sa zapada na istok dalje od grada. Prva stvar koja je očita je da je  biciklistička staza zapad-istok zrcalna slika staze istok-zapad. Tako umjesto ulaska na stazu kroz krivulje, ljude na biciklima dočeka biciklistička staza u nastajanju s ceste u ravnoj liniji. To je puno lakše za navigaciju.

Nažalost, ide nizbrdo veoma brzo i ne govorim to doslovno. Kolnici su uži na ovoj strani i biciklističke staze imaju “namještaj” na njima. Na slici gore, vidjet ćete mjerač vremena za parking sa strane. On je prethodno bio smješten na sredini staze označen tamnijim kvadratom na stazi. Nije čudo, da je ovo apsurd, kao i prisustvo ulične lampe koja je još uvijek tu. Ostaje da se vidi hoće li svjetiljka biti uklonjena.

Čak i da se ukloni sav “namještaj” s ulice to neće riješiti pitanje ulice. Kolnici su mnogo uži na ovoj strani ceste, što znači da su pješaci primorani koristiti prostor namijenjen za bicikliste. Vozio sam se mnogo puta ovuda i često sam dijelio prostor sa pješacima.

Još jedan problem se pojavljuje na tački izlaza. Kako je put zrcalna slika, ljudi na biciklima su zamoljeni da napuste biciklističku stazu na tački izlaznog zavoja. Doslovno vas izbace na cestu izravno sa prometom. To je opasno i zastrašujuće.

Od zapada ka istoku imamo prihvatljiv komad infrastrukture na biciklističkim stazama. Međutim, linija istok-zapad je opasna i neadakvatna kao dodatak ulicama Bethnal Green-a. Dodavanjem ovih staza i održavanjem parkinga s obje strane, cesta je sada uža i manje sigurna za bicikliste.

Predanost infrastrukturi za bicikliste treba biti nagrađena, ali samo ako je dizajn na dovoljno visokoj razini.

Napisao/la: Joe Peach thisbigcity

Uredila: M.G.

Ovaj članak izvorno je objavljen na web stranici održivi gradovi This Big City.

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 14:26