Eden Project: Najveći staklenik na svijetu, Engleska

tačno.net
Autor 25.10.2014. u 16:41

Eden Project: Najveći staklenik na svijetu, Engleska

Sa smjenom milenija, bivšem rudarskom gradu St. Blazey-ju je bilo potrebno futurističko ažuriranje koje će privući turiste i ponovo udahnuti život u ovaj uspavani grad u Engleskoj. Rudnik gline koji je ovdje nekada bio glavni izvor prihoda ostao je napušten već 50 godina, pa su kasnih 1990-ih gradske vlasti konačno došle na ideju da turistima ponude nešto jedinstveno – najveći staklenik na svijetu, poznat kao Eden Project (Projekt Eden).

Eden Project je zamišljen kao masivni kompleks staklenika koji se sastoji od dvije biome, jedna sa tropskom i druga sa mediteranskom klimom. Cijeli kompleks je izgrađen za samo 2.5 godine, a zvanično je otvoren za javnost 17. marta 2001. godine.

Eden-Project-1

Danas se unutar ovih bioma nalazi više od milion različitih biljnih vrsta, od neobičnog tropskog cvijeća, pa sve do banana i maslina.

Pored spektakularne flore, u biomama se nalaze i kaskadni vodopad, staze, statue, masivno kamenje i ribnjaci. Iako su staklenici središnja atrakcija kompleksa, oko njih su također uređeni prekrasni vrtovi sa biljkama koje mogu rasti u takvoj klimi.

Eden-Project-2

Eden-Project-3

Eden-Project-4

Eden-Project-5

Eden-Project-6

Eden-Project-7

Eden-Project-8

Eden-Project-9

Eden-Project-10

Eden-Project-11

Eden-Project-12

Eden-Project-13

pixelizam.com

tačno.net
Autor 25.10.2014. u 16:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija