Geografski pregled: Kolika je normalna napojnica u zemljama mimo Njemačke

tačno.net
Autor 15.6.2019. u 10:23

Geografski pregled: Kolika je normalna napojnica u zemljama mimo Njemačke

 foto: dpa

Ako je servis u redu ljudi na godišnjem odmoru su spremni dati napojnicu (bakšiš). Međutim nije svuda uobičajeno kao u Njemačkoj da je to pet do deset posto iznosa sa računa. Negdje se daje više ali negdje personal to smatra čak uvredom. Ovdje dajemo pregled pošto uskoro počinju ljetni odmori.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Opšti pristup

U nijednoj zemlji na svijetu mali iznos od oko deset centi ne znači veliku zahvalnost. Osim toga ne bi trebalo, osim u SAD, plaćati napojnicu kreditnom kartom jer taj iznos na računu ne dođe kompletan konobaru ili nosaču kofera. Računari napojnica u formi Apps mogu pomoći da se nađe odgovarajući iznos.

Egipat i sjeverna Afrika

U restoranu je – kao i u drugim sjeveroafričkim zemljama – uobičajeno 10 do 15 posto. U taksiju se račun zaokružuje. Sobarice, nosači prtljaga i ostali raduju se na napojnicu od oko jednoga evra.

Kina i Japan

Mimo internacionalnih hotela napojnica se često smatra uvredom. Međutim u kineskim turističkim centrima servisni personal rado uzima 10 posto, sobarice par juana i turistički vodič par dolara. U Japanu se za dobar servis odaje priznanje malim poklonima ili jednim do dva dolara.

Francuska

U restoranima ili kafanama u zavisnosti od narudžbe daje se 10 do 15 posto. „Le pourboire“ se najčešće jednostavno ostavlja na stolu. U hotelima napojnica nije obaveza. U taksiju je dovoljno zaokružiti račun.

Grčka

U restoranima je uobičajno oko 10 posto, u tavernama jedan evro. Sobarice bi trebalo na dan odlaska da dobiju malu napojnicu – najbolje lično. U taksiju se može zaokružiti.

Velika Britanija

„Tip“ bi u britanskim restoranima trebao iznositi 10 posto. Ako je na računu već navedeno „service charge“ može biti manje. U pabovima napojnica nije uobičajna. U taksiju je dovoljno zaokružiti.

Italija i Hrvatska

10 posto napojnice važi kao primjereno. U Italiji se na računu često već pojavljuje „coperto“, jedna vrsta takse za pripremu stola i hljeb. Tada napojnica može biti niža. U hotelu sobarica dobija jedan do dva evra na dan a u taksiju je dovoljno zaokružiti.

Austrija

U restoranu i taksiju su 10 do 15 posto napojnice uobičajno. U hotelu nosač prtljaga dobije jedan evro po komadu prtljaga,sobarica jedan do dva evra na dan.

Portugal i Španija

U gastronomiji se ostavlja 5 do 10 posto „gorjeta“ odnosno „propina“. U taksiju je uobičajno napojnica 10 posto.

Skandinavija

U Norveškoj, Danskoj i Finskoj servis u restoranu i hotelu je sadržan u računu ali i ovdje se iznos može zaokružiti. Kod dobre posluge uobičajno je oko 5 posto a u Švedskoj čak i 10 posto.

Tajland

U restoranu je normalno 10 do 15 posto. Manje od 10 bata smatra se uvredom.

Turska

U gastronomiji je uobičajno 10 do 15 posto „bakšiša“ a ne dati ništa smatra se nepristojnim. Sobarice i nosači prtljaga raduju se za oko jedan evro ekstra. U taksiju se zaokružuje.

Amerika i Kanada

„Tip“ od 15 do 20 posto u restoranu je zbog niskih plata obaveza. Nosači prtljaga dobijaju jedan kanadski ili jedan do dva američka dolara po koferu a sobarice najmanje dva dolara za jednu noć. U taksiju se daje 15 posto.

Na kružnim putovanjima

U zavisnosti od prevozničke firme pitanje napojnice je različito regulisano. Prije svega kod internacionalnih organizatora uvodi se tek na palubi djelomično kao automatska pristojba na konto palube. Neke firme prave prijedloge za napojnice od 10 evra ili 13,50 dolara na dan.

faz.net

tačno.net
Autor 15.6.2019. u 10:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija