Kontrasti Rio de Janeira: Mundijal za bogate, život na ulici za siromašne

tačno.net
Autor 10.7.2014. u 12:42

Izdvajamo

  • Ni svjetla slavne Maracane, vjerovatno najlegendarnijeg fudbalskog stadiona na svijetu, nisu uspjela skrenuti pogled sa situacije u kojoj živi veliki broj stanovnika Rio de Janeira. Grad na obalama Atlantica podijeljen je jasnom linijom na one koji žive u luksuzu i one druge koji svaki dan ne znaju kako će dočekati naredni.

Povezani članci

Kontrasti Rio de Janeira: Mundijal za bogate, život na ulici za siromašne

Tako je i u Rio de Janeiru, u kojem će se 13. jula odigrati finalna utakmica Mundijala, gradu u kojem prolaznici, koji očigledno razmišljaju samo o fudbalu, ne obraćaju previše pažnje na beskućnike koji leže pored zgrada i na plažama

RIO DE JANEIRO – Svjetsko fudbalsko prvenstvo u najvećoj zemlji Latinske Amerike dodatno je istaklo razlike među bogatim i siromašnim stanovnicima Rio de Janeira, grada u kojem će se odigrati finale ovogodišnjeg Mundijala.

brazil3

Blještavilo skupocjenih stadiona u brazilskim gradovima nije uspjelo promijeniti sliku svakodnevnice sa ulica koje su mnogobrojnim Brazilcima jedini dom.

Beta/AP Photo/Hassan Ammar

Beta/AP Photo/Hassan Ammar

Ni svjetla slavne Maracane, vjerovatno najlegendarnijeg fudbalskog stadiona na svijetu, nisu uspjela skrenuti pogled sa situacije u kojoj živi veliki broj stanovnika Rio de Janeira. Grad na obalama Atlantica podijeljen je jasnom linijom na one koji žive u luksuzu i one druge koji svaki dan ne znaju kako će dočekati naredni.

Beta/AP Photo/Felipe Dana

Beta/AP Photo/Felipe Dana

Klasne razlike su postale još evidentnije tokom Mundijala, kada su se lokalnim, dobro situiranim stanovnicima pridružili uglavnom bogati navijači evropskih reprezentacija.

Brazilci koji žive na ulici ne razmišljaju mnogo o finalu Mundijala, a mnogi vjerovatno i ne znaju da će se za nekoliko dana u  njihovom gradu održati finale Svjetskog prvenstva.

Anadolija

tačno.net
Autor 10.7.2014. u 12:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija