Ljevičarska gradonačelnica Madrida ukida Trg Margaret Thatcher. Umjesto nje Tesla ili Zerola

tačno.net
Autor 13.8.2015. u 16:10

Ljevičarska gradonačelnica Madrida ukida Trg Margaret Thatcher. Umjesto nje Tesla ili Zerola

Nova ljevičarska gradonačelnica Madrida, Manuela Carmena, predložila je promjenu naziva jednog od glavnih madridskih trgova nazvanog po britanskoj premijerki Margaret Thatcher, prenosi portal Libela.org

Za novi naziv trga dva su prijedloga – jedan je da se zove po hrvatsko-američkom znanstveniku, inovatoru i izumitelju, Nikoli Tesli, a drugi da dobije ime po španjolskom političaru, članu Socijalističke stranke i prvaku gej prava – Pedru Zeroli, koji je u lipnju ove godine umro od raka.

Prema pisanju španjolskih medija, novo gradsko vijeće Madrida, čiju većinu čine stranke lijeve orijentacije, na čelu s gradonačelnicom Manuelom Carmenom, protive se sadašnjem nazivu trga, koji je naziv dobio po Željeznoj Lady koja je, kako kažu, porobila radnike i potpuno urušila radnički pokret.

Život Pedra Zerole je bio u potpunoj suprotnosti s onim Margaret Thatcher. Rođen je 1960. u Venezueli, u vrijeme kada su njegovi roditelji bili prognani za vrijeme Francove diktature. Nakon pada Francova režima vratio se u Madrid. Bio je strastveni zagovornik LGBT prava, te je jedan od prvih Španjolaca koji je oženio svog partnera 2005. godine, kada su ozakonjena istospolna partnerstva.

Thatcher je pak bila protivnica LGBT prava. Njezina je vlada čak donijela zakon koji kažnjava promociju homoseksualnosti u britanskim školama.

Također, Podemos tvrdi kako je trg preimenovan po prvoj britanskoj konzervativnoj premijerki i da je to napravila bivša konzervativna gradonačelnica Ane Botelli  koju nisu izabrali građani i građanke Madrida. Naime, Botella je na poziciju gradonačelnice došla 2011. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Alberto Ruiz – Gallardon podnio ostavku, jer je postao ministar pravosuđa.

Kada je Thatcher umrla 2013. godine, Botella je odlučila madridski trg nazvati po ženi koju je opisala kao ‘pionirku’ i ‘osobu koja nadahnjuje’. No, madridsko tradicionalno uporište konzervativizma kapituliralo je nakon 24-godišnje vladavine pred bivšom komunističkom sutkinjom Carmenom.

Napomenimo za kraj, kako je Carmen u ovom kratkom vremenu preokrenula mnoge stvari i odustala od mnogih povlastica povezanih s položajem gradonačelnika/ice: svoju plaću je smanjila upola, odbila je koristiti usluge vozača, te umjesto toga na posao putuje metroom s tisućama drugih građana i građanki Madrida, uspjela je ukinuti naloge za deložaciju 70 obitelji koje žive u socijalnim stanovima, te zaštiti više od 2.000 sličnih ugovora o najmu.

ljevicarska-gradonacelnica-madrida-ukida-trg-margaret-thatcher.umjesto-nje-tesla-ili-zerola-3475-3705

forum.tm

tačno.net
Autor 13.8.2015. u 16:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija