Mahabat Maqbara: savršen spoj Indo-islamske i gotičke arhitekture, Indija

tačno.net
Autor 16.1.2015. u 12:52

Mahabat Maqbara: savršen spoj Indo-islamske i gotičke arhitekture, Indija

Palača Mohabbat Maqbara, također poznata i kao Mauzolej Bahaduddinbhai Hasainbhaija je mauzolej u Junagadhu u Indiji, koji je nekada bio dom Navaba od Junagadha, odnosno počasnog vladara regije kojeg je odobrio vladajući Mughal.

Zbog neobičnog i upečatljivog arhitektonskog i umjetničkogi stila (spoj Indo-islamske i gotičke arhitekture), mauzolej je postao jedna od najvažnijih istorijskih znamenitosti grada.

Mahabat-Maqbara-1

Izgradnja mauzoleja je započela 1878. i završena 1892. godine, a karakterističan je po mješavini islamskih, hinduističkih i europskih utjecaja. Sa svim svojim lukovima, vertikalnim subovima i raskošnim kamenim rezbarijama na zidovima i prozorima, te srebrnim ukrasima i vijugavim stubištima koja okružuju četiri visoka minareta, Mahabat Maqbara se smatra remek-djelom arhitekture.

Danas mauzolej pati od nemara, a postoji ozbiljna zabrinutost da bi u skoroj budućnosti mogao pretrpjeti velika oštećenja koja će, ukoliko se nešto uskoro ne poduzme, napraviti nepopravljivu štetu na ovoj jedinstvenoj strukturi.

Mahabat-Maqbara-2

Mahabat-Maqbara-3

Mahabat-Maqbara-4

Mahabat-Maqbara-5

pixelizam.com

tačno.net
Autor 16.1.2015. u 12:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija