Nađeni ostaci džamije koju je sagradio Mehmed-paša Sokolović

tačno.net
Autor 23.6.2016. u 09:55

Nađeni ostaci džamije koju je sagradio Mehmed-paša Sokolović

U gradu Szigetvaru na jugu Mađarske, nedaleko od grobnice u kojoj su zakopani unutrašnji organi sultana Sulejmana Veličanstvenog, pronađeni su ostaci džamije koju je za vrijeme Osmanskog carstva dao sagraditi Mehmed-paša Sokolović.

Ostaci džamije pronađeni su u okviru arheoloških iskopavanja kojima je rukovodila Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA), nedaleko od grobnice sa organima Sulejmana Veličanstvenog, koji je preminuo 1566. godine.

Istraživači su utvrdili da se radi o ostacima džamije koju je dao sagraditi Mehmed-paša Sokolović, a koju je porušila habzburška vojska 1692. godine.

Profesor sa Univeziteta Pecs i vođa istraživanja Norbert Pap, u izjavi za Anadoliju, podsjetio je kako je prošle godine pronađena grobnica Sulejmana Veličanstvenog, te da je istraživačka ekipa u blizinu grobnice tražila i ostatke jedne džamije i turbeta.

“Danas smo pronašli ostatke džamije. Prema dostupnim podacima iz tog perioda, u Szigetvaru je pored turbeta Sulejmana Veličanstvong, jednu džamiju sagradio Mehmed-paša Sokolović. Građevina koju smo pronašli puno je veća od turbeta i okrenuta je prema Mekki”, kazao je Pap.

Istakao je kako se radi o jednom izuzetku, s obzirom na to da su džamije i turbeta iz Osmanskog perioda na području Mađarske građeni uglavnom unutar gradova.

“U osmanskom periodu Mađarska je imala oko milion stanovnika i tada je bilo 20 do 30 hiljada osmanskih vojnika. Oni su živjeli u gradovima, stoga su džamije i turbeta građeni unutar gradova. Samo jedna džamija i turbe su sagrađen izvan grada, a njih smo upravo pronašli. Sulejman Veličanstveni umro je baš ovdje i zbog toga su ovdje zakopani njegovi unutrašnji organi te sagrađena džamija i turbe”, rekao je Pap.

Arheolozi traže i tekiju koju su koristili derviši iz Sarajeva

Poručio je kako će nastaviti istraživanja na ovoj lokaciji te dodao: “Prema arhivskim podacima, u istoj regiji nalazi se tekija, koju su 1570-ih godina koristili derviši iz Sarajeva. Pokrenuli smo i istraživanja na tom planu i nadam se da ćemo brzo doći do rezultata.”

Sulejman I, u Evropi poznat kao Veličanstveni, a u islamskom svijetu kao Zakonodavac, bio je sultan Osmanskog carstva koji je živio od 1520. do 1566. godine. Pod njegovim vodstvom, Osmansko carstvo je doseglo svoj vrhunac i postalo je svjetska sila.

Osvojio je ostrvo Rhodos, Beograd (1521.), pobijedio mađarsku vojsku Ludovika II u Mohačkoj bici (29. august 1526.), osvojio je velike dijelove sjeverne Afrike i Transilvaniju. Umro je tokom opsade Sigeta 1566. godine.

N1

tačno.net
Autor 23.6.2016. u 09:55