Prag podijeljen oko planova za Vaclavske namesti

tačno.net
Autor 27.10.2013. u 11:18

Prag podijeljen oko planova za Vaclavske namesti

PRAG – Žučna rasprava vodi se u Pragu oko predviđena rušenja povijesne zgrade kako bi se na njezinu mjestu izgradio trgovinski i administrativni centar od stakla i čelika koji bi mogao znatno naškoditi imidžu grada sa sto tornjeva.

“Pod komunizmom bilo je nemoguće prosvjedovati. Ali danas je rezultat gotovo isti, barbarstvo je i dalje prisutno”, kaže Katerina Beckova, predsjednica Kluba starog Praga.

Udruga utemeljena 1900. radi na očuvanju nekadašnjeg šarma starog grada, pitoreskne mješavine arhitektonskih stilova – romanskog, gotičkog, baroknog, rokoko, secesije i kubizma.

Svrstan u svjetsku baštinu UNESCO-a, svake godine ugošćuje milijune turista.

No, grad koji je čudom izbjegao razaranja Drugog svjetskog rata, suočava se s novim opasnostima, strahuju njegovi zaštitnici baštine.

Klub starog Praga posebno se usredotočio na očuvanje upravne zgrade od pet katova, s pročeljem koje ujedinjuje secesijski i neoklasični stil dvadesetih godina prošlog stoljeća, uz rub Vaclavskih namesti. Njezin vlasnik želi je zamijeniti zgradom od devet katova i tri razine podzemnih garaža.

“Ako se projekt ostvari, bit će to previše opasan presedan. Ako investitor uspije srušiti zgradu, isto će biti moguće u ulici pokraj ili bilo gdje drugdje”, upozorava arhitekt Tomas Vich. “Otvorit će se Pandorina kutija”.

Zdanje se nalazi blizu Nacionalnog muzeja i ogromnog kipa konjanika Svetog Vjenceslava, simboličnog pa čak i svetog mjesta za Čehe. Ovdje su pozdravili nezavisnost zemlje 1918. i Baršunastu revoluciju sedam desetljeća kasnije. Ovdje se zapalio Jan Palach 1969., prosvjedujući protiv sovjetske okupacije.

Obično neskloni silasku na ulice, Pražani su već pet puta prosvjedovali za spas broja 47 na Vaclavskim namestima, glavnoj gradskoj arteriji.

tačno.net
Autor 27.10.2013. u 11:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija