Pretvaranje kućica na brodu u kreativne eko-centre

tačno.net
Autor 16.7.2013. u 12:35

Pretvaranje kućica na brodu u kreativne eko-centre

Kako izgleda vaše radno mjesto? Iako zgrade i prostori gdje radimo mogu značajno varirati, sve su prilike da ne radite u ekološki prijateljsko-kreativnim uvjetima napravljenim od odbačenih kućica na brodu. No, ako plovite takvim brodom (da se tako izrazim) držite oči na De Ceuvel – “planirano radno mjesto za kreatvina i socijalna poduzeća u neposrednoj blizini van Hasselt-ovog kanala na sjeveru Amsterdama”.

De Ceuvel je trenutno u tijeku rada, nalazi se na veoma zagađenom području unajmljenom od grada Amsterdama na deset godina. Projekt je počeo kao natjecanje za preuređenje bivšeg industrijskog zemljišta, sa timom koji je odgovoran za pobjednički koncept nazivajući svoju verziju “jedinstveni i održivi urbani razvoj u Europi”.

Šta je tako jedinstveno sa De Ceuvel-om?

Projekt će biti sastavljen od retro postavljenih brodskih kućica povezanih krivudavim bambusovim puteljcima. U brodovima će se nalaziti uredi i radionice za kreativna i socijalna poduzeća uz dodatne krevete, doručak te obavezno čajdžinicom. Zemljište koje okružuje razvoj će biti plodno tlo za biljke, koje će raditi na tome da se očisti mjesto gdje su puštani otrovi u prošlosti; proces je s nekim korisnim nuspojavama:

“Veoma zagađeno tlo će biti pročišćeno sa tehnikama fitoremedijacije, u kojem se biljke koriste za čišćenje tla. Posebno odabrana kolekcija biljaka će se koristiti da stabilizira, odlomi i preuzme zagađivače tla. Ovakav organski način čišćenja tla će rezultirati radni krajolik, čisteći tlo dok se stvaraju staništa uz najmanji mogući utjecaj na biomasu. Biomasa iz područja će se koristiti za razvoj proizvoda i energije. Mali rasplinjivač za biomasu na licu mjesta će pretvarati biomasu u energiju koja će se korisititi u kućicama na brodu.”

Voda je definirana sila u Amsterdamu pa ponovno korištenje kućica na brodu koje bi inače bile odbačene, dolikuje i održivo je. Ovaj čin ponovnog iskorištavanja je djelomično potaknut zbog privremene naravi projekta. Kroz definirani vijek od deset godina ovog projekta, podizanje trajnih struktura nikada nije bilo u planu. Krivudavi bambusovi puteljci koji povezuju ove kućice su rezultat samog zemljišta – zagađenje proizašlo iz bivše industrije znači izravan kontakt sa stranama koji je najbolje izbjegavati.

Osim neobično izgrađenog okoliša (ili brodski okoliš?), De Ceuvel će također biti dom za eksperimentalni sustav poznat kao Cleantech-ovo igralište, koje će biti odgovorno za resurse zemljišta:

“Cleantech igralište je oboje, decentralizirani cleantech komunalija i demonstracija i testiranje zemljišta za nove tehnologije koje mogu promijeniti način kako proizvodimo i konzumiramo resurse i javne usluge u gradovima. Širom zemljišta, solarne tehnologije će pretvarati sunčevu energiju u toplinsku i električnu. Zeleni krovovi i sustavi za skupljanje vode su dizajnirani da skupljaju, pročišćavaju i pohranjuju oborinsku vodu kada je to potrebno. Sustav odvodnje će izdvajati energiju, hranjive tvari i vodu iz otpada za proizvodnju hrane na licu mjesta. Mreža senzora pruža informacije o izvedbi i ponašanju korisnika.”

Doista, tim koji stoji iza projekta vjeruje da bi to moglo pokazati novi put za unaprjeđenje gradova.

Kućice na brodu mogu biti nasukane, ali to ne znači da De Ceuvel ne ide nigdje.

Napisao/la: Joe Peach thisbigcity

Uredila: M.G.

Ovaj članak izvorno je objavljen na web stranici održivi gradovi This Big City.

tačno.net
Autor 16.7.2013. u 12:35