Solarne fasade za kongresni centar u Švicarskoj

tačno.net
Autor 2.8.2013. u 18:56

Solarne fasade za kongresni centar u Švicarskoj

Novi kongresni centar za tehnologiju u Švicarskoj u École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) otvoriti će se 2014. godine sa prvom i najvećom arhitektonskom primjenom obojenih solarnih ćelija (DSC).

Prozirne, obojene ćelije će formirati 300m2 fasade nalik na vitraže. EPFL je oprezan u vezi sa izvedbom ćelija, novonastala tehnologija, u usporedbi sa silikonskim fotonaponskim ćelijama. Oni predviđaju potrošnju 8000 kWh električne energije godišnje, maleni dio od ukupne potrošnje energije tog centra. Međutim, oni će također spriječiti veliko okretanje atrija u nepodnošljivu klopku sunca.

Ćelije su razvile lokalne tvrtke Solaronix omjera od 30 modula na dan, te tragaju za sljedećim ulaganjima kako bi povećali proizvodne kapacitete. To neće biti lako,  kao što profesor Michael Grätzel, koji je napravio prvo DSC otkriće na EPFL-u prije 20-ak godina, objašnjava: “Odlazak subvencije, prezasićenost koja proizilazi sa bankovnim stečajem konvencionalne silikonske fotonaponske industrije (PV), sve je to bio izazov za DSC programere kako bi nam omogućili da dobijemo sredstva koja su nam potrebna.”

U međuvremenu, poboljšanja u učinkovitosti, života i stabilnosti – uz EPFL i druge na globalnoj razini – i dalje povećava podobnost za DSC u stvarnom svijetu aplikacija. Također poznate kao “Grätzel ćelije”, imaju neke prednosti u odnosu na silikonske PV. Jedna od mogućnosti je generiranje električne energije na niskom nivou zračenja: zatvorenom prostoru, pod fluorescentnim lampama, postigli su 26% učinkovitosti u usporedbi sa silicijem čija je učinkovitost bila samo 9%. Također zahtijevaju manje resursa i energetski intenzivne proizvodne procese, a povrat od 7% učinkovitosti DSC modela je otprilike za tri mjeseca u odnosu na dvije godine koje su potrebne siliciju.

Nastojanja da se komercijalizira DSC je u izradi. Velški proizvođač G24I Power počeo je opskrbljivati fleksibilnim DSC modulima švicarske tvrtke Logitech krajem 2011. godine za integraciju samogoruće iPad tipkovnice. Švedski DSC programer Exeger ima svoj doseg na tri tržišne prilike za DSC: potrošačka elektronika, unutarnja primjena i gradnja integriranog PV (BIPV). Tvrtka je nedavno osigurala 20 milijuna dolara za financiranje transparentnih DSC-ova u spektru boja na fleksibilnim i staklenim podlogama koristeći tiskarske tehnologije.

Izvršni direktor i osnivač Exegera Giovanni Fili očekuje da vidi DSC kao potrošačku elektroniku prije nego što prevagne u graditeljstvu. “Oni su odlični za rastuću potražnju bežične moći”, objašnjava, “zato što oni ne umanjuju, mijenjaju ili razblažuju vrijednost dizajna proizvoda.”

Napisao/la: Sara Ver Bruggen thisbigcity

Uredila: M.G.

Ovaj članak izvorno je objavljen na web stranici održivi gradovi This Big City.

tačno.net
Autor 2.8.2013. u 18:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija