The Independent o Starom mostu: Građevina koja je definisala grad

tačno.net
Autor 13.8.2014. u 09:17

The Independent o Starom mostu: Građevina koja je definisala grad

Ugledni britanski list The Independent objavio je na svom portalu priču o mostovima koji su postali simboli gradova širom svijeta. Među njima se našao i Stari most u Mostaru

“Dobar most može definisati jedan grad kao što je Golden Gate postao simbol San Francisca, most Harbour odredio sudbinu Sydneyja i Stari most definisao Mostar”, navodi The Independent.

Nadalje, autor Christopher Beanland, koji za ovaj list piše o arhitekturi, navodi da su mostovi postali simboli povezivanja ljudi bez obzira gdje se oni nalazili u svijetu.

“Današnji supermostovi su viši i duži nego ikada. Most Jiaozhou u Kini duži je od 25 kilometara dok je vijadukt Millau u Francuskoj viši je od Eiffelovog tornja. Mostovi čine život ugodnijim i boljim”, navodi on.

Arhitekti su do sada crtali mostove koji povezuju Italiju i Siciliju, Španiju i Maroko, Argentinu i Urugvaj, Rusiju i Aljasku, Britaniju i Irsku…

Zasigurno, jedan od najčudnijih mostova bit će onaj koji će se graditi naredne godine. Radi se o staklenom mostu koji će povezivati dvije strane kanjona Zhangjiajie u kineskoj provinciji Hunan. Bit će dug 400 metara i služit će za razgledanje, navodi The Independent.

Klix.ba

tačno.net
Autor 13.8.2014. u 09:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija