Uništavanje gradskog identiteta

Gradimir Gojer
Autor 15.1.2020. u 18:59

Uništavanje gradskog identiteta

foto: starigrad.ba

Sarajevski polis iz dana u dan pred naletima divljeg kapitalizma gubi svoj lik.

Neki dan sam razgovarao sa svojim  sarajevskim prijateljem i konstatirali smo koliko je porušeno objekata karakterističnih za drevnost i kulturalnost Sarajeva. Rušenje zgrade i preuređenje prostora negdanje legendarne Pozorišne kafane, potpuno zapuštena kavana-restoran Dva ribara rastužila su me plača za gradskošću koja permanentno nestaje.

Kao što nestaju urbani likovi sa sarajevskih prometnica, tako nestaju čitavi dijelovi grada koji je nekada bio gradom.

A tek kad pogledam šta nastaje kao dio moderne arhitekture na mjestima koja je suvremena tajkunska klasa oslobodila od toponima gradskosti, mogu samo zamisliti kako bi se osjećao genijalni neimar, arhitekt i projektant,  sarajevski profesor Juraj Najdhart da može negdje iz prikrajka pogledati na što liči današnje Sarajevo u arhitektonskom i urbanističkom smislu.

To sustavno uništavanje gradskog identiteta ne smeta gradskoj, krajnje nekompetentnoj vlasti, ali sve više uviđam, niti onoj sve manjoj skupini stvarnih građana, a ne tek i samo stanovnika današnjeg grada podno Trebevića!?
Uništavanjem identiteta gradskosti u Sarajevu narasta najezda provincijalnog duha, koji je sjajan humus za mnoge izme koji nisu samo prijeteći za grad, nego prije svega za njegove građane, a to su, neminovno, i nacionalizam i šovinizam, da ne nabrajam dalje jer bih završio s fašizmom.

Sve ovo gradske sarajevske vlasti mirno promatraju, a očito i aminuju. Pretvarajući grad u selendru oni će pred poviješću biti odgovorni, jer pred uspavanom sarajevskom sadašnjom javnošću niti su niti će biti!?

Gradimir Gojer
Autor 15.1.2020. u 18:59