Nastavak negiranja genocida: Anonimni pojedinci i velike države protiv argumenata

tacno.net
Autor 29.4.2022. u 12:07

Nastavak negiranja genocida: Anonimni pojedinci i velike države protiv argumenata

Foto: N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko 23.07. 2021. godine, donio je odluku koja se odnosi na dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Dopunom Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine će se svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Također će se onaj ko kazneno djelo izvrši tako da javnosti učini dostupnim ili joj distribuira letke, slike ili druge materijale, kazniti kaznom zatvora od najmanje jedne godine.

Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Za dodjelu priznanja, nagrada, bilo kakvog podsjetnika ili privilegije ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, predviđena je kazna zatvora od najmanje tri godine.

Počinitelj kaznenog djela koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Zakon  je stupio  na snagu osam dana od dana objave na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i  jedan dan od dana objave u ‘Službenom glasniku Bosne i Hercegovine’.

April je na žalost bio mjesec gdje se nastavilo  sa negacijom genocida.

Stav pojedinca nije stav vlade Japana

Već ranije spominjani IGK je početkom godine poslao pismo Ambasadi Japana jer profesorica Yukie Osa sa Univerziteta Rikkyo je bila koautor je akademske studije u kojoj se negira genocid u Srebrenici. Pismo je poslato i rektoru Univerziteta, međutim odgovor nije stigao. Ipak, naposlijetku je stigao odgovor Ambasade Japana:
“Pitanje koje ste nam pokrenuli u svom upitu je objavljeno kao rezultat akademskih i istraživačkih aktivnosti jednog japanskog naučnika, tako da ne predstavlja stav Vlade Japana.”


Ova vijest je prenesena na portalu Face.ba.

Rusija nastavlja negirati genocid u Srebrenici

5.04.: Na portalu Tuzlainfo.ba je prenesena sramotna objava Marije Zaharove, glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, koja je u odgovoru na izjavu američkog predsjednika Joe Bidena između ostalog negirala genocid u Srebrenici:
“Odlična ideja, neka počnu s bombardovanjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici – napisala je Zaharova, aludirajući da se u Srebrenici nije dogodio genocid (unatoč sudskoj presudi koja kaže suprotno).”

Negacija genocida od anonimnih pojedinaca iz svijeta poput Japanke Yukie Osa nije nešto što treba zabrinuti javnost, no negiranje genocida od strane državnih pojedinaca poput Marije Zaharove je ozbiljan izazov za odnose Bosne i Hercegovine i Rusije i ozbiljno pitanje za diplomate dvije zemlje.

tacno.net
Autor 29.4.2022. u 12:07