Negiranje genocida: Kad ratni zločinci sjede u prvom redu na proslavi opštine Srebrenica

tacno.net
Autor 29.3.2022. u 12:05

Negiranje genocida: Kad ratni zločinci sjede u prvom redu na proslavi opštine Srebrenica

Foto: Istraga, N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko 23.07. 2021. godine, donio je odluku koja se odnosi na dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Dopunom Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine će se svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Također će se onaj ko kazneno djelo izvrši tako da javnosti učini dostupnim ili joj distribuira letke, slike ili druge materijale, kazniti kaznom zatvora od najmanje jedne godine.

Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Za dodjelu priznanja, nagrada, bilo kakvog podsjetnika ili privilegije ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, predviđena je kazna zatvora od najmanje tri godine.

Počinitelj kaznenog djela koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Zakon  je stupio  na snagu osam dana od dana objave na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i  jedan dan od dana objave u ‘Službenom glasniku Bosne i Hercegovine’.

Prva sedmica marta protekla je bez negiranja genocida.

Međutim, pojavljuju se ipak određeni međunarodni i regionalni akteri koji svjesno negiraju genocid u Srebrenici, pritom falsificirajući historiju.
09.03.: U Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH je predložen Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, od strane Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpskog kluba. Kako Detektor.ba prenosi, Denis Zvizdić je osudio ovaj Zakon:
„Prijedlog zakona kojeg bi danas trebali razmatrati je ustvari nastavak negiranja presuđenog zločina genocida u BiH, jer genocid u BiH je počinjen, on je međunarodno presuđen i to je nesporna činjenica zbog toga oštro odbacujem svaki kompromis i naravno pokušaj da se bude neutralan u definiranju pojma genocid”.

Rasprava o ovom zakonu pokazala je opasnost relitivizacije negiranja genocida, kao i jasan i sistematičan plan negiranja genocida.

29.03.: Miodrag Linta , predsjednik Saveza Srba iz regiona, je najprije izjavio kako Sarajevo nije bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske, a zatim kako je potpuna laž da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima. Linta ide još dalje, nazivajući ih Muslimanima. Izjavu koju je prenio RTRS donosimo u nastavku:
To je zaključila i Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Istina je da se na području Srebrenice desio zločin nad Srbima i Muslimanima.“
Nadalje, na isti datum je prenešeno na portalu Hayat.ba, da je Institut za istraživanje genocida Kanada uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu povodom poziva Mladena Grujičića, načelnika Opštine Srebrenice, Saši Cvjetanu da bude “VIP gost“ na Danu obilježavanja Opštine Srebrenica. Saša Cvjetan je bio pripadnik jedinice Škorpioni, koji je osuđivan za ratne zločine na Kosovu. Dio pisma donosimo u nastavku:
Pozivom presuđenom ratnom zločicnu, Saši Cvjetanu, da prisustvuje obilježavanju Dana Opstine Srebrenica, načelnik Mladen Grujičić je grubo negirao presude vrhovnih pravnih auatoriteta u svijetu, sudova Ujedinjenih nacija, slavljenjem presuđenog ratnog zločinaca, što je razorna politička afirmacija genocida u ime poricanja genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, a sve u cilju ponižavanja i zastrašivanja preživjelih žrtava genocida.“

Regultorna agencija za medije i Tužilaštvo BiH nisu reagirali na RTRS proparigaranje negiranja genocida.

Pitanje je do kada će kršenje zakona biti nevidljivo za državne institucije koje o tome trebaju voditi računa.


Foto: Saša Cvjetan Radio Sarajevo

 

tacno.net
Autor 29.3.2022. u 12:05