Emir Suljagić: Postoji deal između Zlatka Lagumdžije, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika

Predrag Blagovčanin
Autor 10.10.2014. u 15:13

Emir Suljagić: Postoji deal između Zlatka Lagumdžije, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika

U intervjuu za Tačno.net Emir Suljagić, kandidat Demokratske Fronte za bošnjačkog člana Predsjedništva, govori o izbornim ciljevima Demokratske Fronte, izbornoj kampanji i dilovima stranačkih lidera, radikalizaciji mladih ljudi, narušenim političkim odnosima SAD i Bosne i Hercegovine kao i o nizu drugih tema…

Razgovarao: Predrag Blagovčanin

Izbori su za prekosutra, koji su izborni ciljevi DF-a i Vas lično?

O našim izbornim ciljevima odlučivat će građani Bosne i Hercegovine. Mislimo da ćemo imati člana Predsjedništva, da ćemo imati kantonalne većine, da ćemo imati većinu za formiranje Federalne vlade odnosno da ćemo biti najjača stranka u Federaciji BIH. To su bile naše procjene i to su naši ciljevi. Kao što rekoh o tome će odlučivati građani Bosne i Hercegovine 12. oktobra. Na taj način građani će i odlučiti o postizbornim kombinacijama. Ono što mogu reći je da mi nećemo ni u jednom jedinom trenutku pokušati da iznevjerimo volju građana ove zemlje i da ćemo sigurno svo vrijeme koje provedemo na vlasti biti samo u koaliciji sa građanima ove zemlje.

Izborna kampanja i nije toliko prljava koliko su brojni analitičari predviđali. Međutim, SDP i SDA Vas optužuju da ste obiteljski nasilnik. Kakav je vaš komentar na te optužbe?

To uopšte nije tema. Tema ovih izbora ja kako je Bakir Izetbegović zaradio vilu koju ima na Poljinama, kako je zaradio zemlju koju nije prijavio u imovinskom kartonu koja je također na Poljinama, kako je zaradio i stekao pet stanova koje navodno ima u Sarajevu. Tema ovih izbora je kako je Zlatko Lagumdžija za četiri godine uštedio 150.000 eura na jednom računu i 175.000 eura na drugom, a koje nije imao prije četiri godine. Tema ovih izbora je kako su Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija stekli enormnu imovinu i ogroman novac kojim raspolažu. Sve ostalo su teme koje oni pokušavaju nametnuti kako se ne bi pričalo o njihovom kriminalu i objektivno o njihovoj izdaji. Nemojte da zaboravimo da su Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija koji su u ovom trenutku strateški partneri, glas za jednog je i glas za drugog. U protekle četiri godine u barem dva navrata su pokušali zajedno sa Draganom Čovićem mijenjati Ustav ove zemlje. Jedan tako što je pristao na uvođenje rasističkog koncepta različite vrijednosti glasa u Ustav Bosne i Hercegovine, a drugi tako što je pristao na prihvatanje trećeg entiteta. Sve ostalo su laži i izmišljotine koje su toliko ispod svakog nivoa da naprosto ne mogu biti komentirane.

Iz SDP-a konstantno dolaze optužbe na račun Željka Komšića. Možete li nam reći obzirom da ste stranačke kolege, šta je Željko Komšić uradio u 8 godina svog mandata što je bitno za ovu zemlju?

Jedno zbog činjenica da je Željko Komšić član Predsjedništva vrata ove zemlje su otvorena u Vašingtonu, u Briselu ili Berlinu. Da se pita Bakira Izetbegovića, Bosne i Hercegovina bi bila dio nekih blisko-istočnih integracija. Da Zlatko Lagumdžija odlučuje u kojem smjeru treba ići ova zemlja vjerovatno bi se tražili negdje između Pekinga i Moskve. Nemojte zaboraviti da je Bakir Izetbegović Bosnu i Hercegovinu u protekle četiri godine uvukao u jedan vrlo ozbiljan rat koji je dio preustroja svjetskog poretka u islamskom svijetu. Islamski svijet u ovom trenutku podijeljen je na tri tabora. U jednom se nalaze Turska, Katar, muslimansko bratstvo, Hamas, AKP-e stranka Taiba Erdogana. Bakir Izetbegović je odlučio da svoj dio SDA također svrsta u taj tabor. U drugom taboru nalaze se zaljevske monarhije zajedno sa Jordanom i Egiptom pod generalom Sisijem, a u trećem su Iran, Sirija i Irak. Niko od nas nije tražio da se mi uključimo u taj rat, međutim Bakir Izetbegović je čovjek koji je očigledno ne zna koja je njegova zastava. Da li je to zastava Bosne i Hercegovine ili zastava nekih drugih ideja i koncepata. Takvim nastupom odlučio je da Bosna i Hercegovina postane dio tih sukoba i time nam zatvorio vrata u dva vrlo važna dijela svijeta. U Vašingtonu, u Briselu i Berlinu koji takvu vanjsku politiku smatraju prijetnjom po vlastitu nacionalnu sigurnost. S druge strana zatvorio nam je vrata arapskih monarhija. Kad se ljudi pitaju zašto arapski novci koji dođe na Balkan ide u Srbiju i Hrvatsku, to je zato što vodstva tih zemalja vode računa o sopstvenim poslovima i na ulaze tako nepametno u tuđe ratove i ratove koji ih se ne tiču.

Kako povratiti prijateljstvo između Bosni i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država koje je ozbiljno narušeno izjavama ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, kao i djelovanjem Bakira Izetbegovića?

Tako što ćemo dokazati i na djelu pokazati da smo za one vrijednosti o kojima samo deklarativno govorimo. Mi u ovom trenutku imamo vodstvo koje govori o euroatlanskim integracijama, a veže se za Erdoana, Hamas i muslimansko bratstvo. Imamo vodstvo koje govori o NATO paktu, a dovode ljude iz Moskve i Pekinga. To povjerenje ćemo povratiti tako što ćemo na djelu pokazati da smo mi dio zapadnog svijeta, zapadne civilizacije. To moramo dokazati jer više niko ne vjeruje u riječi. Vidite kako smo prošli na ovoj donatorskoj konferenciji za poplave.

suljagic1

Pojedini mediji Vas lično, a i Demokratsku Frontu dovode u direktnu vezu sa USAID-om. Kako komentarišete te medijske navode?

Ja ću vrlo rado staviti na uvid sve svoje profesionalne i privatne komunikacije u posljednjih nekoliko mjeseci i ako neko nađe i jednu jedinu konverzaciju sa USAID-om ili američkom ambasadom nek me proglasi lažovom. Međutim, ja se apsolutno slažem sa porukom koju je poslao USAID. Građani Bosne i Hercegovine moraju masovno izaći na ove izbore i glasati jer samo tako mogu preuzeti odgovornost za vlastitu sudbinu. Građani ove zemlje od danas do izbora neka postave sebi jedno vrlo jednostavno pitanje: Kad se zagledaju u svoje srce, u svoju dušu ako osjećaju da je to život kojim žive život koji zaslužuju, neka onda ne rade ništa, neka ostanu kod kuće ili neka dadnu glas ovima koji vladaju zadnjih dvadeset godina. Ako osjećaju da ova zemlja treba promjene i ako osjećaju da ovo nije život koji zaslužuju onda neka glasaju za kandidate Demokratske Fronte – Željko Komšić.

Kada govorimo o izlasku na izbore koliko rukovodstvo DF-a računa na glasove tradicionalnih glasača SDP-a koji su što je evidentno nezadovoljni radom ove stranke u protekle četiri godine?

SDP je izgubio svoju urbanu bazu. Sva istraživanja pokazuju da je SDP postao ruralna klijentelističko-patronažna stranka. Dakle izborna baza SDP-a su mjesta gdje se glasovi kupuju u paketima i gdje se to radi frezama i motokultivatorima. SDP se istopio u gradovima i dobra je stvar da je sva urbana ljevica danas u Demokratskoj Fronti. Lično očekujem da tradicionalni glasači ljevice vide ono što svi vidimo, a to je da je posljednje utočište ljevice u ovoj zemlji Demokratske Fronta – Željko Komšić.

Koliko vam je koristila podrška Stranke za Bosnu i Hercegovinu koja je faktički godinama uz SDA sinonim za korupciju i opstrukciju vlasti?

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih četiri godine u opoziciji. U toj stranci nama više sumnjivih i mutnih kadrova kao što je bio Vahid Hećo ili Omer Vatrić. To je stranka koja se objektivno očistila od tih kadrova. Mi nismo ni tražili niti dobili podršku Stranke za BIH za moju kandidaturu. Mi smo sa vodstvom te stranke razgovarali o nekoliko temeljnih stvari koje će bit na dnevnom redu ko god dobije ove izbore. Dakle, to su stvari koje moraju biti stavljane na dnevni red odmah poslije izbora.

Spomenuli ste poplavljena područja. Dolazi zimski period šta uraditi za ljude u tim dijelovima Bosne i Hercegovine?

Maj i poplave ove godine pokazale su da vlast u ovoj zemlji nije u stanju rješavati obične i svakodnevne probleme građana ove države. Moram priznati da će biti veoma teško sve te ljude udomiti, smjestiti i obnoviti im kuće između 12. oktobra i početka zime, ali vam isto tako mogu dati svoju riječ da ćemo učiniti apsolutno sve da ih udomimo i da zimu provedu na suhom i toplom te da ne trpe posljedice ne samo poplava već i nesposobnosti vladajuće koalicije da poplavljena područja sanira.

Milorad Dodik nedavno je izjavio da će promijeniti Ustav RS-a i krenuti u nezavisnost ovog entiteta. Koliko su uopšte realne ove izjave Milorada Dodika i hipotetički govoreći, šta biste vi učinili da se to dogodi?

Milorad Dodik je svjestan da bi to bio korak u smjeru masovnog i organizovanog nasilja u ovoj zemlji. Također Milorad Dodik zna da nema ni unutarnji koncenzus po pitanju nezavisnosti kao ni vanjsku podršku. Lično me veoma zanima ko bi to garantovao potencionalnu nezavisnost entitetu Republika Srpska. To su samo njegovi pokušaji da bi recinirao izbornu kampanju jer i u RS-u, a i u Federaciji tema ove kampanje je: kako i odakle su vlastodršci stekli enormno bogatstvo brzinom kojom se u ovoj zemlji na pošten način ne može steći?

Šta očekujete od koalicije „Domovina“ budući da se u medijima spominje lobiranje čelnika SDA da bošnjački povratnici u RS glasaju za Željku Cvijanović?

Građani ove zemlje treba da znaju da postoji deal između Zlatka Lagumdžije, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Dio SDA pod kontrolom Bakira Izetbegovića je u R. Srpskoj otvoreno zagovarao kod birača nesrpske nacionalnosti da glasaju za Željku Cvijanović. To je sramno prije svega sa stanovišta činjenice da je Željka Cvijanović kao ministrica Regionalnih odnosa i ekonomske saradnje upravljala iznosom od milion i šesto hiljada maraka koje je režim Milorada Dodika namijenio za negiranje genocida. Sramno je i zbog činjenice da se radi i o jednom režimu koji sistematsko krši sva prava nesrpskog stanovništva, govorim o školi u Novoj Kasabi, Vrbanjcima i Konjević polju. Iz ovih razloga očekujem da na ovim izborima budu kažnjeni upravo od njihovih tradicionalnih birača jer ne postoji način kojim bi se tradicionalnom biraču SDA objasnilo kako se to glas za Željku Cvijanović uklapa u tradicionalne vrijednosti SDA-ovog biračkog tijela.

Alija Izetbegović je građanima pred sami početak rata rekao „Mirno spavajte rata neće biti“. Šta vi danas građanima možete reći. Mogu li mirno spavati?

Nema mirne luke. Najveća laž koju je iko ikada plasirao građanima Bosne i Hercegovine je da će kad jednom prođu turbulentna vremena koja su naišla, ovaj naš brod uploviti u mirnu luku. Nema mirne luke jer smo izabrali demokratiju i izabrali smo državu. Demokratija podrazumijeva kontinuiranu borbu na krajnjim granicama prava i sloboda. Država podrazumijeva konstantnu budnost. Nema mirne luke, postoji samo kontinuirana i stalna borba za očuvanje države i očuvanje demokratije.

Kakav je vaš komentar na izjave pojedinih hrvatskih političara o formiranju trećeg entiteta, a samim tim i konačnog rješenja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini?

Ko god nešto tako izjavi živi u iluzijama da je to moguće. Možemo razgovarati o svemu i u rješavanju hrvatskog, tako i svih drugih pitanja u ovoj zemlji moramo se držati samo jednog principa. Taj princip je, svi su isti i jednaki u svakom dijelu ove države. Ukoliko neko očekuje u DF-u da nađe Zlatka Lagumdžiju, sagovornika za uvođenje principa različite vrijednosti glasa i teći entitet taj se prevario. Prije svega smatram da hrvatsko pitanje ne postoji, kao što ne postoji ni bošnjačko niti srpsko pitanje u Bosni i Hercegovini. U ovoj zemlji u ovom trenutku postoji pitanje vrlo site male manjine i vrlo gladne ogromne većine. I to je jedino pitanje koje u ovom trenutku postoji.

Veliki broj mladih ljudi ratuje na stranim ratištima. Šta učiniti kako bi se spriječila daljnja radikalizacija tih mlađih generacija?

Veoma interesantno da ste to spomenuli, jer među kandidatima za Predsjedništvo imamo dvojicu ljudi koji su bili dio svake odluke koja se donosila u proteklih dvadeset godina. Jedan je Mustafa Cerić, a drugi Bakir Izetbegović. Među rezultatima njihovog rada je i činjenica da se bosanski mladići i djevojke danas dižu u zrak i ginu u samoubilačkim operacijama između Rake u Siriji i Kobanija i Mosula na drugoj strani. Mislim da upravo Mustafa Cerić i Bakir Izetbegović treba da odgovore na ta pitanja. Lično vjerujem da ćemo mi morati u iduće četiri godine vrlo ozbiljno da se bavimo tim pitanjem. Treba biti realan, islamski kalifat će prije ili kasnije biti okončan. U tom trenutku u našu zemlju vratiće se nekoliko stotina naših državljana koji su se tamo borili. Vratiće se duboko traumatizirani, radikalizirani i s punim pravom bit će percipirani i predstavljeni kao prijetnja našem užem i širem okruženju.

Postoji li stvarna politička volja kako bi se politička ubistva u ratnom periodu a i poslije rata konačno riješila?

Sa promjenom na ovim izborima u vlast će ući i volja da se riješi i to pitanje. Ne kažem da će biti lako i to je ono što građani ove zemlje treba da znaju. Ukoliko žele ozbiljne promjene onda moraju biti u stanju da izaberu ljude koji su spremni na ozbiljne žrtve. Mijenjati stvari u ovoj zemlji moguće je samo uz plaćanje vrlo visoke lične cijene. Razlika između zemalja kao što je Bosne i Hercegovina i zemalja u kojima se živi malo bolje je u volji naroda da mandat da onima koji su spremni da stiču i sebi prave smrtne neprijatelje ako će to značiti napredak zemlje. Ja neću dopustiti da ništa ostane nepretreseno i smatram da moramo da zavirimo pod svaki kamen i da vidimo šta se ispod njega krije uključujući i politička ubistva jer objektivno ljudi su u ovoj državi nestajali preko noći.

Predrag Blagovčanin
Autor 10.10.2014. u 15:13