Nerin Dizdar: Nećemo pristati na ideološko orgijanje, ponižavanje i diskriminisanje drugih

Amer Bahtijar
Autor 8.4.2015. u 10:20

Nerin Dizdar: Nećemo pristati na ideološko orgijanje, ponižavanje i diskriminisanje drugih

Stolac je ponovno udarna vijest u BiH, nakon što je nedavno Gradsko Vijeće raspisalo potjeru za mrtvim Partizanima. Ovih dana na udaru lokalne vlasti našao se jedan od najhrabrijih i najprincipijelnijih boraca protiv aparthejda karizmatični lider SDP-a Stolac Nerin Dizdar.

U razgovoru za Tačno.net Dizdar  govori o posljednjim dešavanjima u  Stocu.

Razgovarao: Amer Bahtijar

Stolac je ponovno u centru pažnje, prvo zbog odluke Gradskog Vijeća o grobljima kojima je prioritet ukloniti kosti mrtvih antifašista. Kome smetaju mrtvi antifašisti?

Odgovor je jedini mogući – antifašisti smetaju fašistima. Dozvolite da napomenem da je nedavno, prije manje od mjesec dana, za BHRT stolački načelnik javno izrazio “sumnju” da u Stocu antifašista više i ima, gdje se tako praktično opredijelio kao “druga strana”. Zapravo, važno je znati da su de facto sva antifašistička obilježja u Stocu uklonjena u toku i nakon rata. Sada je moguća namjera uklanjanje ostataka – podsjetnika. Pritom, ovdje valja i to naglasiti, da nije problem uopće ako neko želi dostojno ukopati osobe iz 2. Svjetskog rata ili bilo kojeg drugog sukoba, koje možda nisu sahranjene na prigodan način. To bi bio hvale vrijedan čin. Međutim, imajući u vidu nedvosmislena opredjeljenja stolačkih općinskih čelnika, jasno je da iza odluke vjerovatno stoje mnogo opasnije namjere.

Optuženi ste za devastiranje “križnog puta”. O čemu se ovaj put radi?

Radi se o tome da je kršeći Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, federalnog urbanističkog inspektora i Federalnog ministarstva prostornog uređenja ponovno izvršeno nelegalno doziđivanje betonskih konstrukcija na stolačkom Starom gradu, jednom od najprepoznatljivijih i najvrjednijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Općinski mračnjaci te konstrukcije pokušavaju prodati pod vjerska obilježja, odnosno “postaje križnog puta”. Suštinski, radi se o fašistoidnom nagonu obilježavanja terena i slanja poruke “drugima” koje ne podvode pod to obilježje da im tu nema mjesta. O namjerama iz čina dovoljno govori činjenica da se tzv. vjerska obilježja grade nelegalno, bez ikakvih dozvola na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. Nije nebitno to što Odluku kojom se gradnja obilježja na Starom gradu karakteriše kao nelegalno djelo, potpisuje Dubravko Lovrenović (Hrvat), kao predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te Danijel Čepelj (Hrvat) u svojstvu glavnog Federalnog urbanističkog inspektora. U Vijeću za implementaciju mira u kojem predominantno sjede ambasadori zemalja kršćanskog tradicijskog naslijeđa. Načelnik Stoca je tako našao za shodno da konkretno mene “osumnjiči” za posljednji slučaj kada je neko djelomično uklonio ponovno, nelegalno, izbetonirane “postaje”, što me ni na koji način ne vrijeđa. Naprotiv.

Zašto nadležne institucije godinama gledaju uništavanje stolačkih spomenika kulture?

Očito je da je odgovor da su institucije ili nemoćne ili gluhe. Dakle, prosta je činjenica da se radi o građenju struktura bez građevinske dozvole kojom se skrnavi jedan od najznačajnijih spomenika ove države. Naravno, treba reći i da je Općina institucija ove države, pa umjesto zaštite njenih zakona vrši zaštitu devastacije spomenika. Najslikovitiji primjer je činjenica da je načelnik sa lokalnim župnikom na dan kada su nadležni Federalni organi trebali izvršiti uklanjanje postolja, 19. 02. 2005. godine, iz škole praktično istjerao maloljetnu dječicu koju je, kao predstavnik Općine, dakle nižeg upravnog organa te iste države koja je trebala provesti zakon, koristio kao živi štit kojim je spriječio uklanjanje betonskih postamenata.

Očekujete li reakciju međunarodne zajednice na očiti urbicid u Stocu?

Očekujemo i očekujemo da ona bude mnogo drastičnija i od osude Vijeća za implementaciju mira. Krajnje je vrijeme da neko, ako to već neće učiniti pravosudni organi, pokuša zaustaviti iživljavanje nad Stocem i njegovim građanima.

Načelnik Bošković je svojim saopštenjem pozvao na vaš linč i linč SDP-a. Šta stoji iza očite mržnje načelnika prema vama osobno ali i SDP-u?

Ja mislim da načelnik sa mnom ima jedan konkretan problem, a to je da ga se ja ne bojim. Za načelnika i termin tolerancije podrazumijeva obavezu drugih da trpe i tolerišu njegovo ideološko orgijanje i ponižavanje i diskriminisanje drugih. Ja jednostavno na to ne pristajem. Isti je slučaj sa stolačkim SDP-om koji je jedini politički faktor koji stvari naziva svojim imenom, koji djelovanje stolačkog načelnika naziva svojim imenom – fašizmom.

Gospodine Dizdar jučer sam pročitao komentar: “Te teroriste treba dobro mokrim konopcem po rebrima, pa će prestati dirati tuđe svetinje”. Je li reagovala policija na ove otvorene prijetnje upućene vama?

 

Mislim da je policija i pravosuđe u našem kantonu mnogo više zaokupljeno ispunjavanjem želja HDZ-a i zaštite njihovih nezakonitosti, nego što ih brinu takve prijetnje. Nadam se da će jednom doći dan kada će policija postati istinski autoritet koji će štititi državu i njene zakone, a ne interese pojedinih ideoloških skupina. Uostalom, iz iskustva znam koliko su neučinkoviti u provođenju zakona i štićenju prava građana pa ne vjerujem da bi i u ovom slučaju bilo imalo drugačije.

Amer Bahtijar
Autor 8.4.2015. u 10:20