Salem Marić: Hrvati, politikom koju vode, žele pretvoriti Mostar u hrvatski stolni grad

Predrag Blagovčanin
Autor 4.4.2013. u 14:20

Salem Marić: Hrvati, politikom koju vode, žele pretvoriti Mostar u hrvatski stolni grad

Kada je Ustavni sud BiH naložio izmjene Izbornog zakona za grad Mostar i sadašnji Statut grada proglasio neustavnim, znalo se da će to izazvati žestoke polemike. No niko nije ni slutio da se izbori u Mostaru neće održati u oktobru 2012. i da pet mjeseci nakon održanih općinskih izbora u BiH, u Mostaru nema tragova za mogućnost održavanja izbora i postizanja dogovora. Gradske službe  mjesecima nisu primile platu, vatrogasci štrakuju, uskoro će im se pridružiti i ostali.
Tacno.net se već duže vrijeme, kroz tekstove naših autora, bavi prilikama u Mostaru te pokušajima iznalaženja rješenja. Ima li izlaza iz mostarskog ćorskokaka pitali smo mostarske političare, intelektualce, građane, mladost.
U narednom periodu objavit ćemo intervjue sa liderima političkih stranaka grada Mostara, vjerskim liderima te univerzitetskim profesorima.

Za naš portal govori Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću grada Mostara.

Koji je stav SDA oko promjene statuta grada Mostara?

Stav stranke SDA je identičan kao i stav kluba Bošnjaka u gradu Mostaru. Mi smatramo da Mostar treba biti uređen po Ustavu Federacije BiH koji kaže da je grad jedinica lokalne samouprave sačinjena od dvije ili više opštine. Mi se zalažemo za Mostar sa više opština. Smatramo da je prelazni statut gosp. Hansa Košnika koji je zasnovan i donesen na osnovu principa Vašingtonskog sporazuma kao aneks Daytonskog mirovnog sporazuma validan. U tom statutu je stajalo i pisalo da je Mostar jedinstven grad. Znači, mi se zalažemo za jedinstven grad ali sa više opština te da na nivou grada odnosno gradske administracije grad ima nadležnosti koje su propisane Ustavom, a opština ima dio nadležnosti koje su propisane također Ustavom. Međutim, druga strana ima suprotne zahtjeve. Oni žele sistem jedan čovjek -jedan glas i jednu izbornu jedinicu u gradu Mostaru. HDZ i klub Hrvata se zalažu za tu ideju. Mi smatramo da grad Mostar jeste specifičan i uvijek je tretiran kao posebna cjelina i posebna jedinica lokalne samouprave što nije slučaj sa ostalim. Visoki predstavnik je u obraćanju građanima Mostara kod nametanja statuta rekao: „Moja obaveza je da štitim statut grada Mostara i grad Mostar jer je Mostar dio Deytonskog sporazuma što se ne odnosi na ostale jedinice lokalne samouprave“. Hrvati koji su izvršili agresiju na Mostar  i politikom koju su vodili i sad vode, žele dovesti do kraja i pretvoriti Mostar u hrvatski stolni grad. HDZ se zalaže da Mostar bude jedna izborna jedinica i da izbor gradonačelnika bude direktni kao i u ostalim jedinicama lokalne samouprave ali ja još jednom ponavljam da je Mostar specifičan.

Zbog čega je toliki problem sa promjenama statuta kada postoje mehanizmi poput zaštite vitalnog nacionalnog interesa i u tom slučaju niko ne bi mogao preglasati u ovom slučaju Bošnjake?

Mehanizmi zaštite konstitutivnosti postoje i u Republici Srpskoj pa vidite i sami ko tamo predstavlja Bošnjake. Prema tome, to nisu garanti zaštite. Pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zna se ko  može pokrenuti i kako. U Mostaru je sva vlast u rukama gradonačelnika, htjeli mi to priznati ili ne. Gradonačelnik jedini može osporavati i osporava odluke Gradskog vijeća.

Koji su problemi sa usvajanjem budžeta?

Što se tiče budžeta grada Mostara mi smo se iskreno zalagali i riješili to pitanje. Po nama je to pitanje bilo riješeno usvajanjem dva puta odluke o privremenom finansiranju  kada je gradonačelnik stopirao tu odluku. Za nas je ta odluka o privremenom finansiranju validna i ona se mogla sprovoditi u potpunosti.  Gradonačelniku, vjerovatno pod pritiskom HDZ-a, nije bilo dozvoljeno da sprovede te odluke, a sada se pokušava prikazati kao spasilac budžetskih korisnika.  Prema tome, budžet je do sad trebao biti usvojen  da je mandat vijećnika bio u funkciji  i da su vijećnici mogli raditi, a ovako ni vijećnici ni vijeće nisu dobili zvanični prijedlog budžeta ni u nacrtu.

Kakav je uticaj međunarodne zajednice u Mostaru?

Što se tiče Mostara oni pokušavaju da budu medijatori. Mislim da njihova uloga nije onakva kakva je nekad bila u rješavanju pitanja statuta. Moramo imati na umu da je statut nametnut od strane međunarodne zajednice ali se oni ponašaju kao da to nije njihov statut i uporno govore moraju se dogovoriti političke stranke. Po nama je to priča koja nema smisla. Međunarodna zajednica možda ima neki krajnji cilj koji želi ostvariti preko Mostara kako bi izašla u susret hravatskom nacionalnom interesu u BiH. S druge strane ekonomskim pritiskom na političke stranke želi da se usvoji budžet i riješi ovo pitanje. Ja otvoreno kažem -nemoguće je statut grada Mostara usvojiti na gradskom vijeću jer nema dovoljno ruku, znači 24 da bi se statut usvojio pa tek onda da se izvrše ove izmjene koje visoki predstavnik zahtijeva. Vidjeli ste zadnju izjavu visokog predstavnika kaže: „ Ne radi se u Mostaru o izmjeni statuta već o izmjeni i provedbi odluke Ustavnog suda. Ako imamo na umu da je u odluci Ustavnog suda rečeno da Parlamentarna skupština BiH mora uskladiti članove izbornog zakona sa Ustavom pa tek onda uskladiti statut Mostara sa izbornim zakonom sve nam je jasno. S druge strane Ustavni sud je svojim rješenjem poništio članove izbornog zakona koji su sporni, a nije ulazio u pitanje statuta grada Mostara i poništio ove članove. Zato što je statut grada Mostara projekat OHR-a i jedino je skupština UN-a zadužena za to.

Salem Marić

Kada možemo očekivati izbore?

Što se SDA tiče mi bismo voljeli da izbori budu što prije ali ja nisam optimista da će se to brzo dogoditi. Ovo govorim imajući na umu izjave od visokog predstavnika i gosp. Dragana Čovića da će izbori biti 2012-2015 god. Ja mislim da će HDZ pokušati da kroz pitanje Mostara riješe sva ostala otvorena pitanja u Federaciji i u državi BIH.

Kako komentarišete izjave SDP-a  koji tvrde da je sukob između SDA i HDZ-a samo politička igra kojom se žele zadržati pozicije na vlasti u Mostaru?

SDA u Mostaru ima stalno povećanje izbornog rezultata i mi se nemamo čega plašiti. Mi sada imamo 12 vijećnika u Gradskom vijeću i ja bih volio kad bi bili održani izbori pa da građani pokažu kome bi dali povjerenje . Nikakve vasti SDA nema u Mostaru. To što SDP govori demantuje se ovih dana. Gradonačelnik je jedina vlast u Mostaru i on želi da nametne budžet. On donosi odluke o sazivanju skupštine javnih preduzeća i to sve u vrijeme dok nema Gradskog vijeća koje je jedino legalno i jedino ima zakonske mogućnosti da saziva skupštine javnih  preduzeća. Ove poslove koje je gradonačelnik uzeo u ovom vakumu su jednostavno protivzakoniti. Prema tome, SDA nema uticaja u gradu Mostaru u ovoj mjeri kako kažu iz SDP-a.

 

Predrag Blagovčanin
Autor 4.4.2013. u 14:20