Francuska ‘legalizirala’ špijunažu građana

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 11:39

Francuska ‘legalizirala’ špijunažu građana

U trenucima kada su se velike svjetske IT kompanije udružile s ciljem da spriječe špijunažu građana, događa se nešto sasvim suprotno na drugom kraju svijeta. Francuska je odlučila odobriti kontrolu i nadgledavanje svojih građana na internetu obavještajnim službama i državnim agencijama.

Prije tri dana saznali smo informaciju kako će se Facebook, Twitter, LinkedIn, Microsoft, Apple i ostali udružiti kako bi iskorijenili i zakonom zabranili špijunažu korisničkih računa na internetu. Njihov potez je hvale vrijedan, a posebno fascinira to što su napravili presedan i udružili se. Rijetko smo kada imali priliku uživati u plodovima zajedničkog rada nekih od ovih IT kompanija. No, sada su ipak odlučili da je vrijeme da krenu zajedno u borbu protiv špijunaže na internetu. Cijeli pokret odvija se u Americi, a cilj je da se proširi na ostatak svijeta.

I dok ovi IT divovi u Americi pokušavaju pročešljati zakone i srediti ih na način da neće biti špijunaže naših računa, u Europi se događa nešto sasvim drugačije. Naime, Francuska vlada je jučer odlučila kako vladine agencije i obavještajne službe mogu špijunirati građane i to bez da prethodno zatraže sudsko odobrenje. Zakon je izglasan bez velike pompe, a zapravo sa sobom nosi veliku obavezu i ogromne ovlasti. Zakon bi trebao omogućiti špijunskim službama, antiterorističkim organizacijama, policiji i ministarstvima da nadgledaju što rade njihovi građani na svojem računalu ili pametnom telefonu. U zakon je unesena i odredba koja dozvoljava praćenje u stvarnom vremenu. Takvo praćenje omogućuje špijunima da u svakom trenutku znaju tko s kim komunicira i gdje se trenutno nalazi.

Ovaj zakon omogućiti će veliku kontrolu građana što se vjerojatno neće svidjeti mnogima. Ni u kojem trenutku niste sigurni da li netko prati vaše razgovore i da li vas netko nadgleda kada šećete ulicom. Zanimljivo je također kako je francuski predsjednik prije nekoliko dana izjavio da se zgraža nad činjenicom da NSA prisluškuje telefonske razgovore francuskih građana. A eto, nakon nekoliko dana ta je ista država omogućila takvo što svojim špijunskim ekipama.

pcchip.hr

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 11:39