Razvijen jeftini prijenosni uređaj za pročišćavanje vode

tačno.net
Autor 21.5.2013. u 20:44

Razvijen jeftini prijenosni uređaj za pročišćavanje vode

Znanstvenici s indijskog Instituta za tehnologiju Madras razvili su novi prijenosni sustav za pročišćavanje vode koji se temelji na filtraciji uz pomoć nanočestica.

U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, tim je objasnio kako sustav funkcionira – nanočestice se upotrebljavaju kako bi se eliminirali biološki otrovi i teški metali.

Znanstvenici naglašavaju kako je pristup čistoj i pitkoj vodi još uvijek veliki problem. Čineći je dostupnom svima, spasilo bi se otprilike 2 milijuna života godišnje (otprilike 42.6 smrti uzrokuje proljev, a najčešće žrtve su djeca).Kako bi dostigli razvojni cilj UN-a u udvostručavanju ljudi koji imaju siguran pristup pitkoj vodi, tim znanstvenika iskoristio je nanotehnologiju.

Proces filtracije podijeljen je u dvije faze. Ovom se tehnikom može dobiti 10 litara pitke vode u samo sat vremena. Najveći izazov bio je dovođenje iona srebra u vodu vez uporabe električne energije. Kako bi se zadovoljili međunarodni sigurnosni standardi, morao se upotrijebiti minimalni broj iona srebra. Cilj je bio iskoristiti novi materijal koji aktivira nanočestice srebra koje su ‘zarobljene’ u malenim strukturama od gline.

Druge nanočestice koristile su se kako bi se stvorili drugi materijali koji služe kao filteri, ubijajući mikrobe i isisavajući teške metale iz vode. U prvoj se fazi procesa ubijaju bakterije i ostali opasni mikroorganizmi, dok se u drugoj apsorbiraju teški metali poput arsena i olova.

Rezultat je jeftini prijenosni uređaj za pročišćavanje vode. Cijena ovog sustava može se usporediti s cijenama drugih filtrirajućih sustava, no sami proces filtriranja stoji manje od 3 dolara godišnje. Filteri traju godinu dana, a u tom razdoblju se može dobiti oko 3.600 litara pitke vode.Proces se može ponoviti i nekoliko puta dnevno ako je potrebno. Znanstvenici smatraju da uređaj može proizvesti pitku vodu za četveročlanu obitelj.

Još nije poznato koja će tvrtka proizvoditi ovaj uređaj, niti po kojoj cijeni će ga se moći nabaviti.

znanost.hr

tačno.net
Autor 21.5.2013. u 20:44