Sabina Ćudić: Ljudima u BiH treba posao, a ne rat

tačno.net
Autor 2.10.2014. u 17:11

Sabina Ćudić: Ljudima u BiH treba posao, a ne rat

Povodom sinošnje javne debate kandidata za članove Predsjedništva BiH na Federalnoj televiziji, ali i javnih istupa, posebno govora kandidata za članove Predsjedništva tokom čitave kampanje, oglasila se potpredsjednica Sabina Ćudić, najoštrije osudivši ratobornu retoriku pojedinih kandidata.

”Predsjedništvo BiH, kao krovna institucija, ne rješava glavne probleme s kojima se građani svakodnevno suočavaju, ali ima ogroman simbolički potencijal, koji značajan dio kandidata tokom ove kampanje zloupotrebljava s ciljem pravljenja novih problema. Posljednji slučaj je sinošnji pokušaj kandidata da proizvedu nacionalnu paranoju i da mobiliziraju birače tvrdeći da se BiH nalazi pod vojnom prijetnjom susjednih zemalja. Takve projekcije budućnosti nisu potkrijepljene nikakvim činjenicima, niti ozbiljnim analizama trenutne političke situacije u regionu. One predstavljaju izraz najnižih političkih nagona, čiji su nosioci spremni manipulisati sa kolektivnim sjećanjima i traumama, sve kako bi osvojili komad vlasti”, kazala je Ćudić.

”Lice ratoborne politike jeste nacionalni strah, dok joj je naličje nacionalna mržnja. Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ni u kojem slučaju ne treba nacionalna mržnja, niti ratničke politike, koje su poharale ovu zemlju. Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne treba maskiranje socijalno-ekonomskih problema histeričnim nacionalističkim pokličima. Ovoj zemlji trebaju ljudi, koji će širiti atmosferu umjerenosti i umirivanja nacionalnih strasti. Trebaju joj ljudi koji će početi rješavati konkretne, nagomilane probleme s kojima se građani svakodnevno suočavaju. Trebaju nam ljudi, koji mogu zamisliti i ostvariti budućnost, koja je drugačija od prošlosti. Pozivam građanke i građane da na ovim izborima odbace one, koji prizivaju rat, i odaberu ljude, koji su im spremni obezbijediti posao i osjećaj sigurnosti, drugim riječima – normalan život”, dodala je Ćudić.

”Trenutna diskriminatorska struktura Predsjedništva potiče rasplamsavanje nacionalističkih ideja, što znači da je rješenje u reformi te institucije koja će ukinuti njezin diskriminatorski karakter, učiniti je institucijom koju mogu birati i u koju mogu biti birani svi državljani ove zemlje, čime bi joj se vratio dignitet”, zaključila je Ćudić.

tačno.net
Autor 2.10.2014. u 17:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija