ТАВАРА МАТА, ЈАПАНСКА ПЕСНИКИЉА ВИЛА

tačno.net
Autor/ica 9.3.2013. u 17:15

ТАВАРА МАТА, ЈАПАНСКА ПЕСНИКИЉА ВИЛА

Најомиљенија савремена  јапанска поетеса позива читаоце својим песничким  збиркама да дођу на „Рођендан салате”, могу и са „Неуредним фризурама“, најбоље  да буду у „Чоколадној верзији” јер је ионако неизбежна „Чоколадна револуција”

Токијски  лист „Асахи шимбун” (Asahi Shimbune) је  представио  36-годишњу Тавари Мати као „најпопуларнију савремену пенсикињу у Земљи излазећег сунца, која се прославила песничким збиркама „Рођендан салате” и „Чоколадном  револуцијом“.

Повод за писање о овој култној поетеси  у најтиражнијем јапанском дневнику је била њена најновија збирка поезије која се ових дана појавила под насловом „Фризура у нереду.Чоколадна верзија“, чији је успех на тржишту књига досад незабележен у Јапану. Од кад се средином прошлог лета  појавила у књижарским излозима „Чоколдна верзија Неуредне  фризуре” продата је у 270 хиљада примерака.

ЈOSANO AKIKO ( 1878-1942)

У овој књизи  Мата Тавара  оживљава поему познате поетесе предратнoг покољења Акико Јосано (1878-1942) чија се прва пеcничка књига  звала „Фризура у нереду”.

У својим поемама пуним страсти  у којима изражава неповерење према  савременом јој  конзервативном  друштву, поетеса  отворено, без икаквих колебања обелодањује своју страст према ожењеним људима  и изражава  солидарност с братом који је одбио да иде  на фронт и да  ратује за част своје земље.

Б. Ракочевић

tačno.net
Autor/ica 9.3.2013. u 17:15