IN MEMORIAM BORKI PAVIČEVIĆ I SLOBODANU MILATOVIĆU NA MESS OFF PROGRAMU

PressMESS
Autor 24.9.2019. u 15:03

IN MEMORIAM BORKI PAVIČEVIĆ I SLOBODANU MILATOVIĆU NA MESS OFF PROGRAMU

U okviru programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, i ove godine održava se MESS OFF, vanscenski kulturni program festivala. Ovogodišnji MESS OFF nudi dvije promocije knjiga domaćih autora i teatarskih umjetnika, reditelja Miloša Lazina, te zajedničko djelo urednika i autora Senada Halilbašića, Jane Dolecki i Stefana Hulfelda, a zatim In memoriam Borki Pavičević i Slobodanu Milatoviću, kao priliku za prisjetiti se njihovih uspjeha i umijeća, te odati počast onima koji su svoj život posvetili teatru i kulturi. Kao izraz podrške i dokaz aktivističke dimenzije Festivala, i ove godine moguće je u zvaničnom Box officeu od 10 do 19 sati izvršiti registraciju za trku Race for the Cure, koja počinje 29.09. u 11 sati ispred SCC-a.

U nedjelju, 29.09.2019. u 17 sati u prostorijama Kluba 1 održat će se promocija knjige „Teatar u kontekstu jugoslavenskih ratova“ autora Senada Halilbašića, Jane Dolecki i Stefana Hulfelda. Predstavljeno kao zbirka tekstova poznatih akademskih radnika/ca i teatarskih umjetnika/ca aktivnih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, knjiga se bavi ispitivanjem načina na koje su različite vrste teatra i glume reagirale na konflikte u ranim devedesetim. Knjiga se bavi i periodom poslije konflikata, te ispituje posljedice rata u suvremenom pozorištu i glumi. O djelu i temi poslijeratnog teatra će razgovarati autori Dolecki i Halilbašić, te Dino Mustafić i direktor MESS festivala Nihad Kreševljaković.

U utorak, 1.10.2019. u 17h u prostorijama Galerije Gabrijel održava se In memoriam u čast života i djela dramaturginje i kulturne aktivistice Borke Pavičević, te reditelja i osnivača crnogorskog FIAT Festivala Slobodana Milatovića, koji su za života dali veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji. Borka Pavičević je bila čest gost MESS-a, te je od njegovog osnivanja od CZKD-a u regiji stvorila prepoznatljivu ‘instituciju kritičkog mišljenja i afirmiranja prava na pobunu’, u kojemu su se jednako poticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost, i tolerancija. Slobo Milatović je bio otac alternativnog pozorišnog izraza u Crnoj Gori. Izuzetan stvaralac, po opusu jedinstven. Osim eksperimentalnog festivala Fiat, utemeljitelj je i mnogih drugih važnih festivala koji su njegovali istraživačko i laboratorijsko pozorište.

U četvrtak, 3.10.2019. u 18h u prostorijama SPKD Prosvjeta u 18h održat će se promocija knjige „Pripovjedači na sceni“ autora Miloša Lazina. „Pripovjedači na sceni“ je niz tekstova u kojima reditelj Miloš Lazin predstavlja i analizira proces prevođenja i prilagodbe narativnih književnih djela u dramsku formu spremnu za scenu, uključujući i subjektivni osvrt na vlastito teatarsko iskustvo. O knjizi će govoriti direktor Umjetničke galerije i kulturni djelatnik Strajo Krsmanović, te dramaturg, autor i priređivač niza knjiga o teatru Sveta Jovanov.  Moderator promocije bit će Dejan Garić.

PressMESS
Autor 24.9.2019. u 15:03