AUTENTIČNO SVJEDOČANSTVO PALESTINSKE DRAME

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 21:33

AUTENTIČNO SVJEDOČANSTVO PALESTINSKE DRAME

Piše: Zlatko Serdarević

U  organizaciji sarajevske kuće Rabic  u Hotelu Bristol promovisana je knjiga Palestinska Nakba istaknutog novinara i diplomate Hajrudina Somuna. O  knjizi su govorili Gradimir Gojer, Zlatko Serdarević i autor. Hajrudin Somun se više decenija bavio problemom Palestine kao novinar i kolumnista sarajevskog Oslobođenja. Njegovo dragocjeno iskustvo o ovom problemu stekao je i kao diplomata.

Knjiga “Palestinska Nakba’’ ukazuje na to da osnovni problem palestinskog pitanja nije religija, kultura ili etnicitet, već borba za zemlju zbog čega nastaju čak i sukobljeni historijski narativi. Historija, odnosno njezine različite interpretacije, podređena je toj borbi koja je proizvela ubijanja, progone i sveopću patnju Palestinaca mnogo prije same Nakbe ili katastrofe.

20151124_191322

Na promociji je govorio Goran Mikulić vlasnik izdavačke kuće Rabic u čijem je izdanju ova knjiga ugledala svjetlo dana. On je kazao da mu je čast i radost što je ova knjiga Hajrudina Somuna štampana upravo u njegovim pogonima gdje su proizvedene mnoge kapitalne knjige svih žanrova.

U obraćanju istaknuti pozorišni reditelj i književnik Gradimir Gojer je, između ostalog,  uočio suštinu problema kojeg Somun obrađuje.

– Kompleksna pitanja dugotrajnih, krvavih i neravnopravnih sukobljavanja Palestinaca i Izrelaca poslije čitanja ove knjige, impresivne studije, rastvara se u nekom posvemu drugom tonu. U nekim  sociologijskim, u krajnjoj crti humanističkim tonovima koji odaju sve samo ne jednoznačnosti, niti simplificirana, naivna opredjeljena diletantskoga tipa i kontra, Somunova knjiga predstavlja kulturologijsko bogatstvo. Somun nije neodmjeren za jednu stranu opredjeljejavajući, on je krajnje upućen kao prosuditelj stanja  ovih dugotrajnih sukoba. Dapače, Somun dubinski traga za uzrocima i genezom sukoba, što podrazumijeva religijske,  kulturno-civilzacijske ali ponad svega globalne uzročnike konfrontiranog stanja,  prije svega duha na obje  sukobljene strane.

U recenziji knjige Asim Mujkić je konstatovao:

– Osim hronološkog načina izlaganja problema, ono što daje posebnu težinu radu je i to što je ovaj konflikt izložen po dubini, uključujući – i to odmjereno – sve aktere koji su značajno doprinijeli kompleksnosti cijelog problema, što će po mom sudu biti značajno za našu čitateljsku publiku koja je sklona jednostrano tumačiti ‘palestinsko pitanje’.

Novionar i publicista Zlatko Serdarević je kazao da Nakba (tragedija) počinje od 1948. godine kada je prema Belforovoj deklaraciji na prostorima Palestine stvoren Izrael, i da ona, u cikličnom ponavljanju, traje do danas.

– Tomovi knjiga su napisani o ovom međunarodnom problemu a ova knjiga iz pera uvaženog novinara i publiciste Hajrudina Somuna, našeg najsavjesnijeg analitičara tih burnih događaja, čije višedecenijsko iskustvo i opčinjenost  temom drame jednog žilavog naroda, upravo sada dolazi do punog izražaja predstavljajući sublimat parcijalnih analiza pretočenih u serijale kolumni i ogleda, predstavlja dragocjen prilog rasvjetljavanju njegove suštine, akcentirao je Serdarević.

Dodao je da se to ogromno autorovo iskustvo ovaplotilo u konstataciji da su oba naroda Jevreji i Palestinci za životni prostor u Svetoj zemlji kroz istoriju doživjeli ogromne tragedije, Jevreji holokaust od strane fašista, a Palestinci dugotrajuću nakbu i da bez obzira na sva ta iskušenja i stradanja još uvijek ne mogu  pronaći kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo njihove parcijalne interese.

 – Autor, između ostalog konstatuje da su  Palestinci u suštini žrtve – žrtve čime se problem, gledamo li to kroz prizmu humaniteta, usložnjava. Zašto žrtva- žrtve? Pa iz prostog raloga jer su Jevreji kroz holokaust bili žrtve fašističke ideologije i njihovi nasljednici kao revanš toj tragediji, prave žrtvu od drugog njemu bližeg naroda – Palestinaca, zaključio je Serdarević.

Da bi dokazao snagu jevrejskog naroda autor navodi činjenicu da su oni jedini narod koji je od mrtvog jezika ponovo napravio živući jezik. Konstatuje da su za Jevreje Holokaust i Nakba bili poticaji i istorijska prilika da konačno ostvare svoj plan stvaranja nove države.

20151124_191255

U svojoj knjizi navodi posljednje riječi na samrtnoj postelji  lorda Bernarda Rasela:

– Nama se često govori da moramo simpatizirati sa Izraelom zbog patnje Jevreja u Evropi od strane nacista. U toj sugestiji ja ne vidim razlog da se patnja neprekidno ponavlja. Ono što Izrael čini danas ne može se oprostiti, a prizivati strahote prošlosti da bi se opravdale one iz sadašnjosti jeste teška hipokrizija.

Autor govori i o antagonizmima koji vladaju danas u Izraelu pružajući primjer obilježavanja dana nezavisnosti Izraela i nakbe oba u mjesecu maju. Dok jedni obilježavaju stvaranje države drugima je to nakba ili početak tragedije neslućenih razmjera. Samo ta činjenica govori o užarenoj zemlji u kojoj sve vrije kao u vulkanskom grotlu.

On nas upoznaje sa nizom detalja koji ilustruju tragiku nakbe.  Dovoljno je spomenuti samo potpuno uništavanje 530 palestinskih sela kao i postojanje betonskog zida koji je veći i duži od berlinskog kojeg je međunarodni sud proglasio ilegalnim ali se uprakos tome i dalje utvrđuje. Dodamo li tome podatak da je kroz jevrejske zatvore za četiri decenije prošlo rekordnih 800 000 stiče se slika o jezovitom statusu i stradanju Palestinaca na svojoj zemlji.

Nadalje, knjiga svjedoči o genezi razvoja  palestinske i jevrejske nacije, svim fazama, borbama za priznavanje i refleksijama u njihovim međusobnim odnosima. Sa razvojem nacija vezana je i istorija ove zemlje.

Navodimo jedan detalj. Već Rimljani ovu zemlju nazivaju Palestinom. Na ruševinama Osmanskog carstva evropske sile je počinju rasparčavati, a najplodnije dijelove zauzima Engleska pod kolonijalnom upravom kao mandatnu Palestinu koju je unaprijed obećala Jevrejima na kome će obnoviti svoju državu kao dvomilenijski san. Veći dio su poklonili Emiru Huseinu, vođi hašemitske loze kao nagradu za ratovanje protiv Osmanlija.

Ovo je sasvim dovoljno da se uhvati nit ka izvoru problema.

Kao vrsni poznavalac ove materije Somun do u detalje sa nizom  istorijskih podataka, na vrlo upečatljiv i sugestivan način, uz korištenje referentne literature sa korištenjem naučnog aparata elaborira temu pazeći da bude maksimalno objektivan i prijemčljiv za obe ove populacije.

Nadalje je riječ o granicama,  uzurpaciji zemlje,  ratu 1967. godine koji je potpuno promjenio granice Izraela na račun Palestine, žrtvama i uništavanju sela i gradova a sve kao kontinuitet nakbe.

Knjiga uglednog novinara i diplomate Hajrudina Somuna je potresno svjedočanstvo o stradanju Palestinaca u svojoj domovini, njihovoj ustrajnoj borbi za životni prostor i nemogućnosti međunarodne zajednice da taj problem riješi. Pisana je s namjerom da ukaže na kompleksnost problema, nepostojanju sluha svjetskih asocijacija prije svega Ujedinjenih nacija da  prekine agoniju jednog naroda kome su oduzeta sva ljudska prava i slobode.

Danas svijet potresaju druge tragedije poput tragedije naroda u Siriji koji traži spas u evropskim  zemljama čije je gostoprimstvo evidentno i potvrđeno, ali palestinsko pitanje ne smije biti skrenuto iz aktuelne međunarodne brige za žarišta koja mogu biti opasna za širi region.

 

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 21:33