DRAGOCJENA LITERARNA SVJEDOČANSTVA

tačno.net
Autor 27.4.2016. u 20:29

DRAGOCJENA LITERARNA SVJEDOČANSTVA

U OKVIRU PROGRAMA KULTURNE MANIFESTACIJE XVIII Dani Matice hrvatske- Mostarsko proljeće 2016. u Hotelu Ero promovisane su  knjige  “Sve je moguće“ i “Tri dragulja i trideset tri priče” autora Josipa Muselimovića.

Ubjedljiva literarna kazivanja o našoj svakodnevnici i afirmacija uspješnih ličnosti iz raznih oblasti društvenog djelovanja.

Piše: Alija Behram

Od 1989. godine,  kada se pojavila prva Muselimovićeva knjiga pod naslovom “Poštovani suci, zašto?”, koja je tematski determinisana iskustvima iz advokatske prakse, sve do dva najnovija izdanja autor je izdao osam knjiga, pri čemu je napravio tematski otklon priklanjajući se ispisivanju sudbina poznatih ličnosti, putopisa i esejistike. Dvije posljednje knjige, nastale kao sublimat kolumni objavljenih u Večernjem listu, svjedoče o aktuelnim događajima sa nezaobilaznim analizama duhovnih i sportskih vertikala našeg grada.

Akademik Jakov Pehar je u uvodnom obraćanju ukazao na autorovu izuzetno veliku angažovanost na polju afirmacije i organizacije kulturnih sadržaja, u radu novoustanovljene Hrvatske akademije nauka BiH, advokaturi i konačno na književnom stvaralaštvu. Potvrdio je činjenicu da je Muselimović registrator i kritičar savremenih društvenih zbivanja, ali da mu u pravilu sportske vedete i ljudi iz svih društvenih slojeva predstvljaju posebnu inspiraciju za plodno književno stvaralaštvo.

Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske podjetila je prisutne na sve referentne funkcije autora knjiga dajući skicozno osvrt na njegove knjige:

– Muslimovićeve književne i dramske situacije uglavnom dolaze iz njegovoga odvjetničkog iskustva i prakse, iz borbe za čovjeka i njegovu pravdu. Josipovi tekstovi imaju naglašenu narativnu i dramaturšku vrijednost. Skoro bez iznimke, mogu se čitati kao odlični sižei za filmsku produkciju, kao sažeci za pisanje filmskih scenarija. Slijedeći dramaturšku vrijednost osobnog ljudskog i odvjetničkog iskustva, Muselimović vrlo odmjereno i znalački vješto ispisuje i svoje dramske tekstove koji su doživjeli izvedbe i priznanja. Pred nama je čovjek odvjetnik i spisatelj vrijedan svakog poštovanja. Njegovo književno djelo  nijednog čitatelja nije ostavilo ravnodušnim. Sve se to događa motivirano prirodom i sadržajem njegovih knjiga, jednako kao i autorovog ljudskog i profesionalnog profila, njegove odvjetničke profesije, kulturne misije i etike, odvjetničkog i književnog sadržaja i angažiranja, akcentirala je dr. Ljerka Ostojić.

Književnik Dragan Marijanović, pratio je svu književnu produkciju autora knjiga i često je bio u ulozi bilo promotora, priređivača ili pisanja osvrta na njegova djela. Kao vrstan poznavalac Muselimovićevog cjelokupnog opusa uočio je znatan kvalitativni i stilski pomak u odnosu na ranija izdanja.

– Muselimović i kroz ova dva knjiška naslova nastavlja primjenjivati osobenost stila pripovijedanja, memoristike, esejistike, dokumentaristike i putopisa što ga čini neobičnim protagonistom na našoj književnoj pozornici na koju je on svojedobno istupio tiho e da bi danas mogli o njemu govoriti kao definitivno uspjelom piscu. Naravno da je poželjno razbijanje intelektualne šutnje o našoj zbilji ali je jednako tako poželjno i da se intelektualci iz različitih oblasti društvenog djelovanja upuste u knjižavnost onako kako to čini i Muselimović, koristeći bogata iskustva odvjetničke prakse, naglasio je Marijanović.

Poznati novinar Goran Milić uočio je kako autor često citira misli nobelovca Ive Andrića i da za razliku od njega Muselimović svojim tekstovima u pravilu emanira vedriju i optimističkiju viziju. Milić  se nije mogao oteti utisku da su mu upravo ove dvije knjige širom otvorile vrata za spoznavanje Mostara kao neobičnog i izuzetno zanimljivog grada.

– O Mostaru nikad nisam promišljao kao o drugim gradovima. Nikad nisam volio donositi lake zaključke. O Sarajevu, Zagrebu ili Dubrovniku imam određeno mišljenje. Mostar nikad nisam shvatio, ali čitajući ovu knjigu definitivno sam spoznao da ovaj grad, meni malo poznat, ima nešto posebno i da o njemu trebam nešto reći. Po kazivanju Muselimovića ima toliko likova koji su vrijedni svaki svog romana, od tih fantastičnih sportaša i drugih likova, ali način na koji ih on predstavlja je neobičan. Kao da se zadnjih trideset godina ništa nije dogodilo. To je ona bajka, zadržavanje vrijednosti, ljubav i posebni odnosi.

Ova knjiga govori o Mostarcima,  o malim ljudima sve do ministara i kardinala. Sam akademik Muselimović nije pesimističan. Njegove procjene i zaključci za sve ono loše što se desilo ipak je vjerovanje da će se to rasplesti, i kad prića o svojim pravnim slučajevima, ima jedno očekivanje da će se to rasplesti. Isto tako kad priča o svojim pravnim slučajevima, postoji jedno očekivanje da će se to rasplesti u korist istine i pravde, konstatovao je Goran Milić.

Promotora Zlatko Serdarević je ukazao na nekoliko uočenih specifičnosti i suštinskih vrijednosti koje Muselimović ispisuje u ove dvije knjige. On je po njegovim riječima ne samo bilježnik naše stvarnosti nego je često tragalac za istorijiskim podacima preko kojih želi  potkrijepiti svoje ocjene o sudbini pojedinih likova.

– Josip Muselimović preko ove knjige u suštini ispisuje svoje filozofske nazore, svoj unutrašnji svijet, preokupacije i intelektualnu polivalentnu znatiželju. Očito da je njegova perceptivno intelektualna mož veoma razuđena i kompleksna jer obuhvata sve sfere društvenog života a u fokusu su određene ličnosti koje markiraju vrijednosti. Sva njegova književna akcionost usmjerena je ka valorizaciji vrijednosti pojedinaca i demokratskih društvenih stremljenja kao univerzalnih kategorija koje u osnovi predstavljaju generator svih evolutivnih pozitivnih promjena. Ako je Andrić kratkim i jezgrovitim a lucidno napisanim zapažanjima u knjizi “Znakovi pored puta” opisao ondašnji svijet, to isto na sebi svojstven i autentičan način čini i Muselimović. Ostavlja nam dragocjen trag o vertikalama, uzornim ličnostima jednog vremena, o događajima i refleksijama. Secirajući našu opskurnu svakodnevnicu autor kao pravni, društveni i kulturološki autoritet koji prakticizira univerzalni kodeks advokatske etike, diže glas protiv nepravde i odsustva mehanizama zaštite jedinki. U pasažima storija o znamenitim ličnostima otkrivamo univerzalne piščeve poruke, njegov smisao i osjećaj za dublja promišljanja, pri čemu mu sudbina svakog pojedinca predstavlja lajt motiv za izlete u prostore aksioma, potvrdio je Zlatko Serdarević dodavši da bi se simflicirano moglo reći da je knjiga “Sve je moguće” knjiga naših čežnja, sjećanja, tjeskoba, tuga i radosti, života i zarobljenosti, nadanja i strahova, ushita i agonija, plača i smijeha, zabluda i istina-svega pomalo, ali ipak ponajviše – nade.

 zlatko2

tačno.net
Autor 27.4.2016. u 20:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija