Festival ”Književnost susreta” u Sarajevu

tačno.net
Autor 16.4.2016. u 09:47

Festival ”Književnost susreta” u Sarajevu

Prvi bh. književni festival Književnost susreta održat će se 6, 7. i 8. maja 2016. godine u prostorijama Art kina Kriterion.

Organizator Festivala je Udruženje Anpu, koje se, inače, bavi uključivanjem mladih u društvene promjene te je glavni cilj Festivala promoviranje savremene književne scene, kulture dijaloga i susreta različitosti kroz književnost. Program Književnosti susreta sastoji se od radionica pisanja za koje je poziv otvoren do 25. aprila (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=215391642161140&set=rpd.100010709176095 &type=3&theater), potom javnih tribina, promocija te kampanje Selfi s knjigom, koja je također u toku i traje sve do početka Festivala. Naime, ovom kampanjom želimo promovirati čitanje, književnost i kulturu dijaloga preko društvenih mreža. Do sada se u kampanju uključilo 20 književnika i književnica te ovim putem pozivamo i ostale čitatelje i čitateljice koji/e će nam poslati svoj selfie sa knjigom te navesti razloge zbog kojih čitaju. Više informacija o našoj kampanji Selfi s knjigom imate na ovom linku: https://www.facebook.com/Knji%C5%BEevnost-susreta-740560195991711/?fref=ts

Prve večeri Festivala govorit ćemo o akademskom pisanju, svrsi naučnih radova te kome i zašto pišu univerzitetski profesori, kakva je kvaliteta današnjih naučnih radova iz književnosti. Tom prilikom predstavit ćemo projekat kolega koji su analizirali zbornik naučnih radova o Branku Ćopiću kao i Zbornik naučnih radova s naše dvije konferencije. Drugu večer govorit ćemo o poeziji, ugostit ćemo mladog pjesnika iz Beograda Srđana Gagića i predstaviti njegovu zbirku pjesama Djeca u izlogu te Antologiju mladih pjesnika s ex yu prostora Meko tkivo. Treću večer predstavit ćemo i časopis Poezija te časopis Slovo. Tokom dana održat će se radionica pisanja kojom želimo pokazati vezu između književnosti i svakodnevnog života te polaznici i polaznice radionica će imati zadatak da napišu priče o mladima s poteškoćama u razvoju, koje ćemo preko Udruženja Dajte nam šansu ponuditi Ministrastvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kao primjer priče koja bi mogla biti uvrštena u čitanke do petog razreda, ali i poslužiti kao tekst kojim se suzbijaju predrasude i ukazuje na probleme ove populacije.

tačno.net
Autor 16.4.2016. u 09:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija